Ett av de döda vildsvin som påträffats inom kärnområdet, som nu ska stängslas in. Foto: Kjell Granqvist

Kärnområdet för afrikansk svinpest ska stängslas in

Kärnområdet där afrikansk svinpest konstaterats sydöst om Fagersta ska stängslas in. Jordbruksverket har under dagen fattat beslut om åtgärden, som ska hindra sjuka vildsvin från att ta sig ut ur området.

I tidigare intervjuer har ett område som berör ett par tusen hektar mark betecknats som kärnområdet i den smittade zonen. Det är inom kärnområdet som alla smittade, döda och sjuka djur, påträffats. Stängslingen ska följa naturliga barriärer i form av viltstängsel längs vägar och elstängsel som hindrar vildsvin att ta sig över vatten.

Kartlagt området

– Under de två veckor som gått sedan det första fallet av afrikansk svinpest konstaterades i Fagersta kommun, har vi fokuserat på att kartlägga var de smittade djuren finns. Det har varit avgörande för att vi ska få en förståelse av hur utbredd smittan är. Nu vet vi tillräckligt mycket om smittans utbredning för att kunna fatta ett välgrundat beslut om vilket område som är effektivt att stängsla in, säger Jan Cedervärn, överdirektör och ordförande i Jordbruksverkets krigsorganisation i ett pressmeddelande.

Snabb åtgärd

Kostnaden för stängslingen faller på Jordbruksverket. Dialog kommer att föras med de markägare som berörs.

– Vi jobbar nu skyndsamt vidare med att fastställa exakt var stängslet ska vara och hur det ska utformas och vem som ska utföra arbetet. Vi kommer i den processen att föra en dialog med de markägare som blir direkt berörda, säger Jan Cedervärn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev