Kaninpest är en vanlig sjukdom i Sverige, men som alldeles nyss har konstaterats i Finland för första gången. Foto: Jan Henricson

Kaninpest sprids över gränserna

Premium

Finland har så här långt varit förskonad från den otäcka sjukdomen kaninpest. Men nu har ett fall upptäckts då en smittad vildkanin hittats död i Esbo, väster om Helsingfors.

Erik Ågren, SVA.
Foto: Lars-Henrik Andersson

Kaninpest, eller myxomatos, har funnits länge i Sverige, med större och mindre utbrott vid många tillfällen. Enligt veterinär Erik Ågren på SVA kan man närmast förutsätta att det pågår lokala utbrott i Sverige nu.

– Exempelvis har man på Gotland så gott som allt något område där det finns sjuka kaniner, säger han.

Kaninpesten är så vanligt förekommande att man på SVA märkt att folk inte längre hör av sig när de påträffar sjuka kaniner, utom i de fall där det är ett omfattande utbrott med många sjuka och döda djur.

– Trots att myxomatos är en vanlig sjukdom som vi vet mycket om vill vi ha in prover till våra samlingar, för att det ska vara möjligt för forskningen att undersöka vad som händer med viruset på längre sikt, säger Erik Ågren.

 

Flera smittvägar

I Finland är inte vildkanin lika vanlig som i Sverige, men de förekommer på vissa platser. Bland annat vid Helsingfors. Erik Ågren är lite förvånad över att de klarat sig så länge från att drabbas av kaninpest.

­– Kaninpest smittar naturligtvis direkt mellan kaniner, men myxomatos är ett tåligt virus som kan smitta genom insekter eller fåglar. Det kan också bäras med mekaniskt och finnas exempelvis på en maskin eller ett par stövlar. Hur det har kommit till Finland är omöjligt att säga.

 

Lokalt utbrott

Enligt SVA finns inte nu något större utbrott av kaninpest i Sverige. Men lokalt har sjukdomen slagit till.

– Det har varit lugnt i år. Vi har fått rapporter om ett utbrott av kaninpest i Malmö, med en viss uppståndelse. Man kan förstå att allmänheten tycker att det är otäckt när de träffar på kaniner med myxomatos. De ser inte trevliga ut med infektioner och svullnader. Här kan viltvårdare göra mycket med att avliva kaniner och plocka bort sådana som redan dött, säger Erik Ågren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev