[cycloneslider id=”slide-24707″]
Kampanj ska hjälpa polisen stoppa naturbrott
Två poliser ska bevaka en yta stor som Skåne och Blekinge.
Här kan fågeläggstjuvar härja tämligen ostört, och även andra skumma typer som ägnar sig åt faunakriminalitet.
Nu hoppas myndigheterna att kampanjen Öppet öga ska hjälpa polisen stoppa naturbrott.
Svensk Jakt följde med polisen Anders Holmlund på ett arbetspass i Arjeplog, en kommun med en yta som i södra Sverige täcker in flera län.
– Vi ska ta en sväng till norska gränsen. Ser vi någon misstänkt bil så ska vi stoppa den, säger Anders Holmlund.
Vi sitter i ett litet rum med soffa och TV inne på polisstationen i Arjeplog som ligger vägg i vägg med kommunhuset.
Anders berättar om en Davids kamp mot Goliat, dels mot de som ägnar sig åt faunakriminalitet, dels mot ett ibland oförstående rättsväsende.
Tömmer fågelholkar
Den här kvällen ska Anders och hans kolleger spana efter boplundrare.
Det är häckningstid får fåglar och det finns risk för att äggtjuvarna har börjat sin årliga räd. De besöker kända häckningsplatser och fågelholkar som de satt upp nära väg 95 från Arjeplog till norska gränsen, holkar och reden som sedan töms på ägg av äggsamlare.
Äggtjuvarna blåser ut innehållet och säljer sedan äggskalen till samlare som kan betala upp emot en miljon euro för särskilt sällsynta ägg, uppger Anders Holmlund. Eller så tas äggen om hand och säljs till de som föder upp fåglar. Jaktfalkar misstänks säljas till Mellanöstern.
Internationell brottslighet
– Det rör sig om en internationell verksamhet och man måste vara väldigt uppmärksam när man åker ut, de här typerna färdas i vanliga svenskregistrerade bilar. Ibland i hyrbilar, säger Anders Holmlund.
Det är framför allt ägg från jaktfalk och andra rovfåglar som är begärliga byten för äggsamlarna.
Men att ta fast boplundrarna är svårt. I princip gäller det för polisen att ta dem på bar gärning, eller ha sådana misstankar att en husrannsakan kan göras i bilen.
– Alla ägg är intressanta för de här tjuvarna. Äggsamlarna fungerar som andra samlare, de ska ha en komplett samling av exempelvis vadare eller rovfåglar. Och de är beredd att betala mycket pengar för det.
Godsvärde
Anders Holmlund önskar att det svenska rättsväsendet tog fram ett värde på vad vissa ägg är värda. Det har man gjort i Finland.
– Det underlättar om man griper en boplundrare och kan berätta för åklagaren att det handlar om ett stöldgodsvärde på exempelvis 200.000 kronor.
Den ljusskygga äggsamlarverksamheten är svår att komma åt.
2009 lyckades polisen få fast ett tyskt par, som försörjer sig på boplundring. I bilen hittades kartor och fågelholkar. Dock inga ägg och ännu har inte polisen lyckats gripa och lagföra någon äggtjuv.
På bar gärning
– Det gäller att ta dem när de har händerna i fågelholken eller på väg från ett rede med ägg i händerna. Den dagen vi gör det ska jag köpa en trisslott. Men är vi aldrig ute och spanar kan vi heller aldrig lyckas.
Polisen har ett bra samarbete med länsstyrelsens naturbevakare och norska tullen.
– Naturbevakarna är mycket ute mycket på fjället, men det är ändå svårt att bevaka. Det är ont om folk.
Förutom boplundare i häckningstider försöker även polisen hålla koll på övrig faunakriminalitet.
– Ett växande problem är ripjakt från skoter. Där måste straffen bli kännbara för att få ett slut med det, säger Anders Holmlund.
I våras grep han två norska jägare som jagat från skoter.
Helikoptern viktigt verktyg
Han berättar också om stora jaktcamper med tält ute i fjällvärlden där det skjuts väldigt mycket ripa under jakterna.
– Att kontrollera dessa jägare kräver att vi har tillgång till helikopter, och det är inte alltid vi har det. Ibland jobbar vi i motvind. Det är inte alla som tycker det här är intressant. Men mina chefer i Piteå älvdal har dock förståelse för att vi måste jobba med den här typen av frågor. På årsbasis ägnar vi nog sju dagar åt att stävja faunakriminalitet.
Riktade kontroller sker främst i samband med ripjakten på hösten och våren samt under älgjakten. Däremellan ägnas några dagar åt att hålla koll på rovdjuren och spana efter äggtjuvar.
Stort mörkertal
I övrigt är polisen beroende av tips från allmänheten för att kunna gripa eventuella tjuvjägare.
Anders Holmlund tror mörkertalet är stort.
– Det försvinner ett antal rovdjur varje år. Våra myndigheter är dock tyvärr lite flata när det kommer till sådan här kriminalitet. Det är frustrerande när man brinner för saker och ting och ingenting händer.
Anders Holmlund berättar om en historia som byggde på ett tips om tjuvjakt på älg, men där tipset rann mellan stolarna.
– Jag hade på förslag att vi skulle få bilda en mindre grupp som skulle inrikta sig mot att slå till mot tjuvjägare, men vi fick nej. Detta trots att den illegala jakten är ganska omfattande. Risken att åka dit är tyvärr väldigt liten. Det är brist på intresse i hela rättskedjan att satsa resurser på att stoppa den här typen av brottslighet.
På grund av de stora ytorna i norra Sverige och relativt få poliser satsar nu myndigheterna på att ta hjälp av allmänheten (se faktaruta) i kampanjen Öppet öga.
Fakta Öppet öga
Naturvårdsverket tar hjälp från allmänheten för att stoppa naturbrotten.
Tillsammans med länsstyrelserna, Polisen, Kustbevakningen och Tullen startar Naturvårdsverket nu årets informationskampanj "Öppet öga". Huvudsyftet är att väcka uppmärksamhet kring vad som är tillåtet och inte i naturen och att få folk att rapportera om man ser eller misstänker ett brott.
På senare tid har omfattande äggplundring skett i flera delar av Sverige, en verksamhet som även haft förgreningar i Finland och ut i Europa. Det har rört sig om tusentals ägg och i många fall från mycket sällsynta arter. Dessutom har också vuxna fåglar dödats för att ingå i samlingar. I Norrbotten finns ett antal fågelarter som här har sin huvudsakliga svenska utbredning och är sällsynta, både ur svensk och europeisk synvinkel. Dessa arter är därför mycket intressanta för äggsamlare, både nationellt och internationellt. Fokus för Öppet Öga i Norrbotten är att upptäcka och förhindra äggplundring.
Källa: Länsstyrelsen
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.