Kammarrätten upphäver och återvisar beslutet att stoppa licensjakt på varg i tre gränsrevir. Foto: Boo Westlund

Kammarrätten: Klart för vargjakt i tre gränsrevir

Kammarrätten i Sundsvall upphäver förvaltningsrättens tidigare dom som stoppade vargjakten i tre gränsrevir. Nu får förvaltningsrätten två veckor på sig att pröva saken på nytt, men i det här läget är jakten tillåten.
– Allt annat än det här beskedet hade varit orimligt, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Länsstyrelsen i Värmland beslöt i september om jakt på varg i de tre gränsreviren Juvberget, Ulvåa och Kockohonka. Beslutet togs i samråd med norska myndigheter, med intentionen att totalt 18 vargar skulle skjutas. Av dem skulle nio vargar räknas av kvoten för vargjakten i Sverige.

Förvaltningsrätten i Luleå stoppade jakten, med bedömningen att länsstyrelsen i Värmland gett klartecken för jakt på annat lands territorium. Kammarrätten anser heller inte att vargarna i ett och samma gränsrevir kan delas upp i norska respektive svenska individer.

Beslutet överklagades av både Jägareförbundet Värmland, länsföreningens ordförande Anders Olsson och Länsstyrelsen Värmland.

 

Jägareförbundet Värmland har inte rätt att överklaga vargjaktsmål

Återvisar domen

Kammarrätten valde att lyfta länsstyrelsens överklagan för prövning, och nu har beslutet kommit.

Kammarrätten delar inte förvaltningsrättens bedömning att länsstyrelsen tagit beslut om jakt på annat lands territorium.

Därför återvisar man ärendet till förvaltningsrätten för ny prövning, och då handlar det om själva kriterierna för vargjakten har uppfyllts.

 

Förvaltningsrätten stoppar vargjakt i tre gränsrevir

Ny prövning

Förvaltningsrätten får två veckor på sig, vilket kan innebära att jakten återigen stoppas, men i det här läget gäller inte förvaltningsrättens tidigare dom och därför gäller länsstyrelsens beslut om jakt.

Det kommer att handla om en helt ny prövning av licensjaktsbeslutet, där även ett antal värnarföreningars krav på att jakten ska stoppas ingår.

Kan planera

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Anders Olsson är glad över beslutet.

– Nu är det klartecken för jakt, vi och länsstyrelsen gör samma bedömning. Om jakten ska stoppas kräver det nytt beslut i förvaltningsrätten, säger Anders Olsson.

Nu fortsätter förberedelserna för jakten som inleds den 2 januari.

– Det var det enda och rimliga beslutet, nu rullar det på och får vi bara lite nysnö inför jakten så kommer vi att ha bra förutsättningar, säger Anders Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev