Lodjuret på filmen tros vara en fullvuxen hane. Den är märkt med ett halsband med sändare som slutat fungera och därmed går det inte längre att säkerställa hans position. Foto: Länsstyrelsen i Halland

Kameror hjälper länsstyrelser inventera lodjur

Den milda, snöfattiga vintern ställer till med stora problem för lodjursinventeringarna i den södra halvan av landet.
Nu hoppas länsstyrelserna att viltkameror ska hjälpa till i inventeringsarbetet.

I till exempel Halland har man inte haft en enda dag med spårsnö under den här inventeringssäsongen. Det har medfört att länsstyrelsen hittills inte kunnat säkra en enda lodjursföryngring i länet. Förra vintern fanns det snö under en vecka i länet och då säkrades 3,5 loföryngringar.

 

Två familjegrupper

Länsstyrelsen är övertygad om att det finns lodjursföryngringar i länet även i år, även om ingen ännu har kunnat säkrats.

– Vi har fått jägarrapporter om två olika familjegrupper även den här säsongen. Men det finns inga fotografier på lodjuren och eftersom det råder barmark har vi heller inte möjlighet att spåra dem, konstaterar Martin Broberg, naturvårdshandläggare och inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Halland.

Men han menar att allmänhetens rapporter om lodjur ändå är mycket viktiga i länsstyrelsens arbete.

– Blir det snö vet vi till exempel direkt var vi ska börja söka efter spår, säger Martin Broberg.

 

Filmade av viltkameror

En annan inventeringsmetod som länsstyrelsen i Halland börjat med strax innan nyår är viltkameror. Den bygger på att länsstyrelsen sätter upp kameror med rörelsedetektor som filmar om lodjur, eller annat vilt, passerar framför linsen.

Redan efter några veckor har två lodjur filmats av länsstyrelsens kameror, båda har dock varit ensamma lodjur och räknas alltså inte som föryngring.

– Jag måste ändå säga att metoden verkar vara mer effektiv än vad jag trodde innan vi drog igång. Vi håller på att lära oss detta och kommer förmodligen bli bättre på var vi sätter kamerorna, hur de ska sitta och så vidare, säger Martin Broberg.

Förvaltningsrätten har i en dom gett länsstyrelsen rätt att sätta upp 20 kameror. När flera kameror används på ett systematiskt sätt hoppas länsstyrelsen att de ska komplettera den information som behövs för inventeringen.

– Vi kontaktar alltid markägaren eller jaktträttshavaren innan vi sätter upp kamerorna. Platsen märks också tydligt ut med skyltar om kameraövervakning samt kontaktuppgifter till myndigheten, säger Martin Broberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev