fredag 30 juli

Publicerad 16 maj 2013 - 09:23

Ny metod för lodjursinventering

Att inventera lodjur i södra Sverige är inte så lätt och skiftande snöförhållanden har försvårat stora områdesinventeringar. I vinter ska därför ett nytt inventeringssystem prövas.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har samlat in och kvalitetssäkrat lodjursobservationer sedan 2002 då ansvaret för rovdjursinventeringarna lades på länen. Inventeringarna har till största delen utförts av länsstyrelsens fältpersonal (rovdjursspårare), som dels sökt efter spår (snooking) och dels kontrollerat och spårat de lodjur som rapporterats av allmänheten.

 

Resurskrävande
Under några vintrar har större områdesinventeringar planerats tillsammans med Jägareförbundet. Inventeringar har varit stora och resurskrävande och de har också varit bundna till att genomföras en helg. Helginventering betyder att det måste snöa tillräckligt mycket en torsdag eller fredag förmiddag följt av uppehåll för att inventeringen ska kunna genomföras.
Sådana optimala spårförhållanden har vi inte lyckats få under inventeringsperioden, som varar till sista februari varje år.

 

Spårar när vädret tillåter
Inför kommande inventeringssäsong planerar länsstyrelsen i Jönköpings län att erbjuda spårningsintresserade personer milersättning och arvode för att själva inventera när de har möjlighet och när spårförhållandena är goda.
Rent praktiskt betyder det att man inventerar utmed småvägar inom ett specifikt område, till exempel på din egen mark, där du jagar eller i området runt där du bor.
Hittas spår kontaktas en av rovdjursspårarna för vidare spårning tillsammans.

 

Utbildningskvällar
Låter det här intressant? Kontakta då snarast länsstyrelsens rovdjursansvarige Linda Andersson eller Jägareförbundet för vidare information. De som anmält sitt intresse kommer att bjudas in till utbildningskvällar under november där man får lära sig mer om lodjur och spårning.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram