Viltvårdaren Magnus Bengtsson på gården Valterslund i Skåne ger på Jordbruksverkets hemsida tips om vad man kan göra för att gynna fältviltet i jordbrukslandskapet. Foto: Jan Henricson

Jordbruksverket rekommenderar viltvård för fältvilt

Jägareförbundet Skånes fältviltprojekt har letat sig in på Jordbruksverkets hemsida. Där ger viltvårdaren Magnus Bengtsson på gården Valterslund tips om vad stort och smått som kan göras för att gynna viltet i ett ensartat jordbrukslandskap.

Jägareförbundet Skåne är jaktvårdskonsulent Fredrik Jönsson mycket nöjd med att fältviltets behov uppmärksammas av Jordbruksverket.
– Det som står där är bra information om vad jordbrukare och jaktarrendatorer kan göra för att gynna fältviltet. Särskilt positivt är det att man trycker på vikten av planering, samt att det kan vara bra att ta viltvården i mindre steg och inte gapa över för mycket på en gång, säger Fredrik Jönsson.

 

Entusiast tog initiativ

Jägareförbundets fältviltsprojekt startade på initiativ av Österlens jaktvårdskrets och viltvårdsentusiasten Lars Bengtsson på Valterslund, där man i generationer arbetat med viltvård för att gynna fältviltet.
Det är gårdens nuvarande brukare Magnus Bengtsson som på Jordbruksverkets hemsida delar med sig av sina erfarenheter.

Informationen inleds med fyra punkter, grundprinciper, vilka citeras nedan:
•Det gäller att skapa, alternativt värna, miljöer som ger skydd och möjligheter till föryngring. Under växtodlingssäsongen finns ofta tillräckligt med skydd, men när skörden är avklarad minskar platserna för viltet att gömma sig i betydligt.
• Se till att det finns variationsrik föda under hela året. Små fälthönskycklingar är till exempel mycket beroende av proteinrik insektsdiet under sina första levnadsveckor. Det gäller därför att se till att även insekter trivs.
• Vatten är också nödvändigt, dels för tillgång till vattnet som sådant, men även för att det ofta finns både föda och skydd i anslutning till vattenmiljöer.
• Ge möjligheter för viltet att röra sig i landskapet utan för stora risker för att bli utsatta för vare sig rovdjur eller trafik. Koppla ihop olika åtgärder med varandra. Det kan till exempel vara att du anlägger en ört- eller gräsremsa som ansluter till ett småvatten och på det viset ger viltet säkrare förflyttningsmöjligheter till vattnet hela året.

 

Reportage om viltvård

I Svensk Jakt nr 11 som kommer i slutet av oktober publiceras ett reportage där vi tittat på viltvården för fältviltet på Valterslund, där man som sagt hållit på länge, och på granngården Bollerup där viltvården för fältviltet alldeles nyligen hamnat på agendan för hur jorden ska brukas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev