JO-anmälan gällde förundersökningen och åtalet mot den hundägare som i september 2015 sköt vargtiken i Sjundareviret för att freda sin hund. Foto: Ur polisens förundersökning

JO-anmälan togs inte upp

Justitieombudsmannen, JO, beslutade nyligen att inte ta upp den anmälan mot kammaråklagare Christer B Jarlås som inlämnats av Nils-Olof Olsson, Järfälla.

Christer B Jarlås.

Christer B Jarlås.

Jarlås hade anmälts för sin handläggning av förundersökningen och åtalet mot den hundägare som i september 2015 sköt vargtiken i Sjundareviret för att freda sin hund.

Hundägaren frikändes i tingsrätten. Han ansågs ha handlat helt enligt paragraf 28 i jaktförordningen, som medger rätt att skydda tamdjur i händelse av rovdjursangrepp. En dom som vunnit laga kraft.

 

I proportion

Förundersökningen, som kom att pågå i två år, innebar dock stort obehag för hundägaren. Denne fick utstå både husrannsakningar och många, långa förhör.

Anmälaren ville därför att JO skulle utreda om förundersökningen bedrivits på ett sådant sätt att den var proportionerlig med hänsyn till det misstänkta brottet och det svaga bevisläget, om åklagaren haft sannolika skäl att väcka åtal samt om denne disponerat polis- och åklagarresurser på ett försvarligt sätt.

 

Förvånande

Anmälaren Nils-Olof Olsson, tidigare biträdande riksjaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet, är förvånad över att JO inte ens begagnat möjligheten att utreda ärendet.

– Eftersom en åklagare har stora maktbefogenheter borde det ligga i JO:s intresse att särskilt noga granska att dessa inte brukas på ett sätt som kan kritiseras. Och i dagens situation, med underbemannad polis och bristande resurser, måste det vara särskilt viktigt, säger Nils-Olof Olsson.

 

Bernt Karlsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev