Publicerad 12 december 2018 - 08:30

En korsning mellan karelsk björnhund och tysk jaktterrier fick tryck på vildsvinet inne i den öländska tätningen. Foto: Privat

Jättegalt fälld på Alvarlig jakt

Jägaren Christian Carlsson på Öland fick på måndagen vara med om en jakt utöver det vanliga, då han med sin sex och halva fällde en vildsvinsgalt som vägde 200 kilo, prick!

Det stora vildsvinet har varit känt av de öländska jägarna en längre tid. När några av dem fick chansen till en improviserad jakt tog de vara på tillfället.

– En kille som tittade till sina får på östra Alvaret, i kanten på Mittlandsskogen, såg galten i en betesgata. När han berättade om det fick vi ihop fyra jägare för att göra ett försök, berättar Christian Carlsson, som beskriver det som sedan följde som en av hans livs jaktliga höjdpunkter.

Vildsvinet hade gått in i en flera hektar stor tätning som till största delen består av törnebuskar. Christian beskriver det som ogenomträngligt.

– Först bestämdes att jag skulle passa på en betesvall, men jag tänkte att här går den aldrig. Den går där det är som svårast att skjuta. Så jag gick och ställde mig på en väg som går genom tätningen. Skjutgatan var kanske bara tio meter bred.

Nöjda jägare på öländska Alvaret med ett vildsvin av kolossalformat. Skytten Christian Carlsson har fått sällskap av hundföraren Johan Helgesson. Foto: Privat

Lät som en älg

En korsning mellan karelsk björnhund och tysk jaktterrier släpptes på spåret, och det dröjde inte länge innan det började hända saker.

– Det brakade som att det var en älg som kom genom buskagen. Samtidigt hörde jag hunden, och det var otroligt spännande.

När Christian Carlsson fick se vildsvinet påminde det först om en kompakt älg i storlek. När det kom ut i gatan svingade han ikapp och tryckte av.

– Jag tänkte att jag inte fick träffa för långt bak, för då skulle vi aldrig få tag i det så tätt som det är. Så jag drog fram och sköt och galten slog ihop i skottet. Det går att skjuta stora vildsvin med kaliber 6 gånger 55 bara man träffar på rätt ställe.

 

En fantastisk jakt

Kulan trängde halvvägs in i vildsvinskroppen och levererade all energi i djuret. Galten sprattlade en del och Christian var tvungen att få undan hunden innan han kunde skjuta ett döaskott.

När vildsvinet hängdes i vågen stannade pilen på 200 kilo. Christian Carlsson kan inte vara annat än glad. Foto: Privat

– En helt fantastisk jakt. När jag för mig själv spelar upp vad som hände tror jag knappast det är sant. En sådan vildsvinsjakt har jag aldrig varit med om tidigare, och får säkert inte uppleva igen.

När vildsvinet hängde i vågen stannade pilen på exakt 200 kilo. Betarna är grova och imponerande och blir en fin trofé.

Christian Carlsson är kassör i Mörbylånga jaktvårdskrets där vildsvinens vara eller inte vara på Öland har diskuterats flitigt.

– Vildsvin hör inte hemma på Öland med all jordbruksmark vi har här. Det är de flesta jägare överens om. Många jägare är också markägare och de är förstås oroliga för skador om vi får en etablering, säger Christian Carlsson, och tillägger att det i hans krets bara finns två vildsvin, eller rättare sagt ett numera.

 

Ett bra bevis

Vildsvin är lite mer vanliga på norra delen av ön.

– På norra Öland finns det vildsvin och där skjuts ett antal varje år, på den södra delen är de inte så vanliga. Men vi har haft koll på den här galten som visat sig då och då. Första gången jag såg den var för sju år sedan men den har lyckats hålla sig undan och växa sig riktigt stor, säger Erica Lindquist, ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets.

Även om vildsvin inte hör till vanligheterna kan det längst ner i söder fällas några årsgrisar i samband med att majsen skördas.

– Ändå finns det de som säger att vi inte har några vildsvin på ön. Bjässen som Christian har skjutit är ett bra bevis på att det inte stämmer, säger Erica Lindquist.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Harjakt i månsken måste upplevas 🖤 Fina minnen från stövartiden.
.
.
.
#jakt #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #outdoorslife #trijiconHunt #myzeissoptics #metsästys #blaser #blaserr8 #teamblaser #blasersweden #swedenhunting #huntingtime #vildmarken #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Va iväg på eftermiddagen idag och pyrscha dovhjort. Tyvärr så ställde den hårda vinden till det! Den snurrade hela tiden detta va det närmaste jag kom en skottchans. Såg otroligt mkt djur nya tag i helgen! Ska ni jaga? #dovhjort #fallowdeer #hunt #jakt #svenskjakt #jaktärjakt #detblirviltpåparadennärmansläpperkarlssoniskogen #wildlife #wildgame #naturephotography ...

Alla hjärtans dag, och dagen efter bjöd ju som bekant på varsin gris.
Dessa små rackare har nu hängt färdigt, och ska under helgen styckas, vaccas och packas in i frysen.
Ska testa stycka ut tomahawkstekar och lite andra sjyssta grilldetaljer till våren!
Vad är era bästa stycktips på gris? •#jagd #grilla #jakt #vilt #dovhjort #kött #wildlife #caza #jakttrion #svenskjakt #jägare #jaga #gris #jäger #chasse #chasseur #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #tikka #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #blaserr8 #sako #grilltime #zeisshunting
...

Ibland är det fler än grisarna som vill ha majs 🌲🌽 #åtel#jaktliv#hunting#jagd#jagt#råddjur#deer#huntinglife#åteljakt#jägare#jakt#svenskjakt#småland#sweden ...

En vecka kvar av harjakten. Även om vi inte jagar hare så ofta tar vi gärna chansen när den kommer för som matvilt är det en riktig favorit.
.
.
.
#harjakt #småviltjakt #svenskjakt #jakt #jagt #jagd #hunting #happyhunter #zeisshunting #222rem #huntingguides #wehuntapp #nordichunter #lifeabovethearcticcircle #vildmarksliv #vildmarken #fritidvildmark #nurmajärvijaktochfiskecamp #urskogens
...

What are you hunting this weekend? Let me know in the comments! Im not hunting 😦 BUT next weekend is the last time this season that the leashes are loosened as we are hunting 🦊! Looking forward to that! Have a great weekend!👏🏼

#jakt #jägare #jaga #hunt #hunting #hunter #jagd #jäger #nordichunter #svenskjakt #royalhunting #canon #canonnordic #huntingphotography #snabbforss #jaktbilder #thegreatwild #nordichunter #jaktmagasinetbiggame #ullberg #livehunting #blaser #aimpoint #normaammunition
...

Grattis till hermansensander som fick fälla första rådjuret för sin hund. 🐕⁠
Roligt att du använder jaktradio från Lafayette! 🙏🏻⁠

TAGGA! ⁠
Använder du Lafayette Jaktradio, tagga gärna dina bilder med lafayette.radio så repostar vi de bästa bilderna. 😎⁠
#dreverjakt #jakthund #jakthundar #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #svenskjakt #jagärsmart #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktutrustning #jaktprylar #lafayette #jakt #jaktenkanbörja #släpphundarna #drevjakt #jaktsäsong #jaktlycka
...

När Du är mån om Din arbetande hund 🐾🐾
.
#klassfoder #hundhälsapåkorv #orginaletsedan1969 #Klasshund #ienKlassförsig #svenskaråvaror #ingatillsatser #förmedvetnahundägare #jakthund #stövare #ajokoira #jakt #jakthundar #östsibirisklaika #hamiltonstövare #tyskjaktterrier #svenskjakt #jaktochfiske #dalarna #aktivahundar #medvetnahundägare #klasshundar #jägare #prestation #orkiskogen #brajakt #färskfoder #rawfoodfordogs #terrier #huntingdog
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay