Publicerad 12 december 2018 - 08:30

En korsning mellan karelsk björnhund och tysk jaktterrier fick tryck på vildsvinet inne i den öländska tätningen. Foto: Privat

Jättegalt fälld på Alvarlig jakt

Jägaren Christian Carlsson på Öland fick på måndagen vara med om en jakt utöver det vanliga, då han med sin sex och halva fällde en vildsvinsgalt som vägde 200 kilo, prick!

Det stora vildsvinet har varit känt av de öländska jägarna en längre tid. När några av dem fick chansen till en improviserad jakt tog de vara på tillfället.

– En kille som tittade till sina får på östra Alvaret, i kanten på Mittlandsskogen, såg galten i en betesgata. När han berättade om det fick vi ihop fyra jägare för att göra ett försök, berättar Christian Carlsson, som beskriver det som sedan följde som en av hans livs jaktliga höjdpunkter.

Vildsvinet hade gått in i en flera hektar stor tätning som till största delen består av törnebuskar. Christian beskriver det som ogenomträngligt.

– Först bestämdes att jag skulle passa på en betesvall, men jag tänkte att här går den aldrig. Den går där det är som svårast att skjuta. Så jag gick och ställde mig på en väg som går genom tätningen. Skjutgatan var kanske bara tio meter bred.

Nöjda jägare på öländska Alvaret med ett vildsvin av kolossalformat. Skytten Christian Carlsson har fått sällskap av hundföraren Johan Helgesson. Foto: Privat

Lät som en älg

En korsning mellan karelsk björnhund och tysk jaktterrier släpptes på spåret, och det dröjde inte länge innan det började hända saker.

– Det brakade som att det var en älg som kom genom buskagen. Samtidigt hörde jag hunden, och det var otroligt spännande.

När Christian Carlsson fick se vildsvinet påminde det först om en kompakt älg i storlek. När det kom ut i gatan svingade han ikapp och tryckte av.

– Jag tänkte att jag inte fick träffa för långt bak, för då skulle vi aldrig få tag i det så tätt som det är. Så jag drog fram och sköt och galten slog ihop i skottet. Det går att skjuta stora vildsvin med kaliber 6 gånger 55 bara man träffar på rätt ställe.

 

En fantastisk jakt

Kulan trängde halvvägs in i vildsvinskroppen och levererade all energi i djuret. Galten sprattlade en del och Christian var tvungen att få undan hunden innan han kunde skjuta ett döaskott.

När vildsvinet hängdes i vågen stannade pilen på 200 kilo. Christian Carlsson kan inte vara annat än glad. Foto: Privat

– En helt fantastisk jakt. När jag för mig själv spelar upp vad som hände tror jag knappast det är sant. En sådan vildsvinsjakt har jag aldrig varit med om tidigare, och får säkert inte uppleva igen.

När vildsvinet hängde i vågen stannade pilen på exakt 200 kilo. Betarna är grova och imponerande och blir en fin trofé.

Christian Carlsson är kassör i Mörbylånga jaktvårdskrets där vildsvinens vara eller inte vara på Öland har diskuterats flitigt.

– Vildsvin hör inte hemma på Öland med all jordbruksmark vi har här. Det är de flesta jägare överens om. Många jägare är också markägare och de är förstås oroliga för skador om vi får en etablering, säger Christian Carlsson, och tillägger att det i hans krets bara finns två vildsvin, eller rättare sagt ett numera.

 

Ett bra bevis

Vildsvin är lite mer vanliga på norra delen av ön.

– På norra Öland finns det vildsvin och där skjuts ett antal varje år, på den södra delen är de inte så vanliga. Men vi har haft koll på den här galten som visat sig då och då. Första gången jag såg den var för sju år sedan men den har lyckats hålla sig undan och växa sig riktigt stor, säger Erica Lindquist, ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets.

Även om vildsvin inte hör till vanligheterna kan det längst ner i söder fällas några årsgrisar i samband med att majsen skördas.

– Ändå finns det de som säger att vi inte har några vildsvin på ön. Bjässen som Christian har skjutit är ett bra bevis på att det inte stämmer, säger Erica Lindquist.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

🦌
°
°
°
°
°
°
°
°
#viltetifokus #vitsippansvilt #fallowdeer #dovhjort #damadama #sörmland #viltisörmland #kvinnligajägare #jakttjej #huntress #nikon #nikonsweden #svenskjakt #natgeoyourshot #yourshotphotography #naturephotography #outdoorlife #friluftsliv
...

🌲👑
°
°
°
°
°
°
°
#viltetifokus #vitsippansvilt #älg #moose #alces #hyltejaktolantman #jaktmedia #alltomjaktochvapen #svenskjakt #mittvildland #nikonsweden #nature #viltvård #räddaälgen #naturephotography #outdoorlife #friluftsliv #huntress #jakttjej #jentersomjakter #jaktdamer #widforss #snabbforss #pinewood #swedteam
...

Såmaskinerna har nu börjat rulla på fälten och då kommer vildsvinen ut!
Vildsvinshjälpen erbjuder kostnadsfri hjälp till lantbrukare som har problem. Länk i bio om du vill veta mer.
.
.
#vildsvinshjälp#vildsvinshjälpen#vildsvinjakt#vildsvin#vildsvinshund#spanmålsjakt#svenskjakt#jakt
...

Viltvård🦊💥🌲 #atec #atecsilencers #atecsports #blaser #blaserr93 #lafayetteradio #normaammo #norma #faunaofscandinavia #svenskjakt #norskjakt #jakt #jagar #jaktfiskeogfriluftsliv #rev #revejakt #fox #foxhunt #foxhunting #hunting #hunt #hunter #jaktegal #huntingaddiction #lyddemper #silencer #rifle #jaktogfriluftsbilder #jaktochjägare #jaktochjakt ...

Första lockräven i år och första på film, synd bara att kameran tappa skärpan efter första skottet. Blev ett stressigt läge, efter 20min står det helt plötsligt en räv i myrkanten till vänster om mig och ser väldigt nervös ut. När jag vrider om kastar den och börjar trava ifrån mig. Lägger mig då ner iom att hållet är drygt, försöker få den och stanna med harskrik men den fortsätter. Ropar då fast den och skjuter, den kastar om och skenar mot närmaste skogskanten men andra skottet tar bra och den slår omkull. En av dem absolut roligaste jaktformerna!

#wildernesshunting #lockjakt #rävlock #predatorcalling #foxcalling #hunt #охота #winterhunting
#wildernesshunting #vildmarksjakt #jakt #rävjakt #predatorjakt #vakjakt #hunting #vinterjakt #nordichunter #dinjaktbild #svenskjakt #nordiskjakt #huntem #oxota #jagd #predatorhunting #swedishhunting
...

Söndagsmiddag vildsvin/revbensspjäll 😉
#vildsvin#rotgrönsaker#egenbearnaisesås#svensktsmör#svenskaägg#svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay