Jovnevaerie sameby har fått skyddsjakt på en järv som river renar vid Oldflån. Foto: Mostphotos

Järv i renhjord leder till skyddsjakt

Premium

Jovnevaerie sameby i Jämtland har beviljats skyddsjakt på en järv på sina åretruntmarker vid Oldflån. Fram till den 7 januari har åtta järvrivna renar påträffats och dokumenterats av länsstyrelsens personal.

I området finns några hundra renar. Samebyn var hårt drabbade redan vårvintern 2019 då ett 50-tal renar dödades av järv. En järvhane avlivades då i området, men skadorna fortsatte.

Det ledde fram till ett beslut om att ta bort en hel föryngring, och två järvungar grävdes fram och avlivades av länsstyrelsens fältpersonal.

Järvungar grävdes fram och avlivades

– Det här är första gången vi avlivar ungar genom att gräva fram dem, sa Emma Andersson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland i en kommentar till Svensk Jakt.

Hiuttag som metoden kallas i vårt grannland Norge är där vanligt förekommande för att hålla järvpopulationen på en lägre nivå. Avlivning av hela familjegrupper är ett sätt att reglera stammen.

 

Honan kvar i området

Honan kunde inte avlivas samtidigt som ungarna, men när de var avlivade så slutade också angreppen på renarna i området. Honan finns enligt länsstyrelsen med all sannolikhet kvar i området.

Under januari har länsstyrelsen dokumenterat minst en järv i området. Järven är starkt revirhävdande och det talar för att det är samma hona som finns kvar. Försök att mota bort henne från området anses som verkningslösa.

Skyddsjaktsområdet. Karta: Länsstyrelsen i Jämtland

Skyddsjakt är lösningen

Länsstyrelsen konstaterar att de skador som pågår i området med stor sannolikhet kan bli allvarliga. Någon annan lösning än skyddsjakt är inte aktuell.

Skyddsjakten pågår fram till den 31 januari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev