Två järvungar avlivades under torsdagen. Nu fortsätter skyddsjakten på järvhonan. Foto: Kenneth Johansson

Järvungar grävdes fram och avlivades

Två järvungar grävdes under torsdagen fram och avlivades vid en järvlya i Jämtlands län. Skyddsjakten på järvhonan fortsätter i Jovnevaerie samebys åretruntmarker.

Under gårdagen genomförde länsstyrelsens fältpersonal den planerade avlivningen av två järvvalpar. Sedan en tid var järvhonans lya lokaliserad, och de två ungarna kunde grävas fram och avlivas. Det gjordes med ett vapen i klass 4.

– Egentligen får vi inte avliva järv med ett vapen i klass 4, men vi har fått dispens för den här åtgärden, säger Emma Andersson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

 

Omfattande skador

Bakgrunden till avlivningen är ett skyddsjaktsbeslut som tog den 19 mars. Efter upprepade angrepp på samebyns renar fanns det ingen annan åtgärd än att bevilja skyddsjakt på järvhonan, och då togs även ett beslut om att avliva hennes två valpar.

– Det här är första gången vi avlivar ungar genom att gräva fram dem, säger Emma Andersson.

Metoden används i vårt grannland Norge, där järvpopulationen hålls på en lägre nivå. Avlivning av hela familjegrupper är ett sätt att reglera stammen.

– Vi avlivade valparna under torsdagen, och nu fortsätter jakten på honan som finns kvar i området, säger Emma Andersson.

 

Fanns det fler än två valpar?

– Nej, det var två och det visste vi redan innan vi tog beslutet, säger Emma Andersson.

Järvstammen ökar snabbt i Jämtland, och när vinterns inventering summeras kan vi ha en järvstam i Skandinavien som ligger långt över nivån för gynnsam bevarandestatus.

– Det återstår att se, men det är mycket som pekar mot det, säger Emma Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev