Vargen som sköts vid attacken. Foto: Länsstyrelsen

Jämthund nära döden – hundägaren sköt attackerande varg

Premium

En ung jämthund var av allt att döma bara sekunder från döden när en hel flock vargar gick till attack på lördagsförmiddagen. Hunden räddades dock av sin ägare – som sköt en av vargarna.

Det var i samband med älgjakt i närheten av Broboberget mellan Voxnabruk och Noppikoski, på gränsen mellan Gävleborg och Dalarna, som den 3,5 år gamla jämthunden attackerades.

– Hundägaren hörde först hur hunden skällde till, inte så långt ifrån honom. Kort därefter hörde han något som lät som hundslagsmål, berättar länsstyrelsens besiktningsman Sone Persson.

Hundägaren sprang då allt vad han kunde, skrikande mot sin hund.

– Först såg han hur det stod en varg över jämthunden. Han fortsatte skrika och springa mot hunden. När han kom in på 15 meter såg han att det var två stora vargar som attackerade hunden, samtidigt som det var åtminstone tre mindre vargar strax intill, berättar Sone Persson.

 

Fortsatte attacken

Jämthundsägaren sköt då ett skott mot en av vargarna, som tecknade för träff. Han sköt då ytterligare ett skott och vargen föll död till marken.

– Den andra vargen lät sig inte skrämmas av skotten utan fortsatte ändå attackera hunden. Men till sist drog både den och de andra, mindre vargarna iväg.

Hunden blev biten i åtminstone huvud och hals.

– Jämthunden gick 600 meter till bilen, men där tog krafterna slut. Jägarens sambo kom och tog den vidare direkt till veterinär och jag har inte hunnit besiktiga den ännu utan har bara sett bilder på hundens skador, berättar Sone Persson.

 

Avbitet pejlhalsband. Foto: Länsstyrelsen

Vargarna hade även bitit av jämthundens pejlhalsband.

– Halsbandet låg på marken fem meter från vargen, berättar Sone Persson.

 

Paragraf 28

Skytten är inte misstänkt för något brott.

– Jag har jämfört spårloggar med skottplats och fallplats. Allt har gått till som hundägaren berättat. Han handlade helt i enlighet med jaktförordningens paragraf 28, som ger dig rätt att avliva ett rovdjur som angriper din hund, säger Sone Persson.

Jägareförbundets jurist om paragraf 28

Den skjutna vargen är en vuxen hane med delvis slitna tänder.

– Jag uppskattar vikten till 40–45 kilo. Förmodligen är det vargar från reviret Loberget som attackerat hunden, säger Sone Persson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev