En jämthund attackerades av ett lodjur under vildsvinsjakt nära Värnamo. Foto: Joakim Brobeck / Mostphotos

Jämthund illa riven av lodjur

När Mikael Aronssons jämthund kom tillbaka blödande trodde han först att den blivit sprättad av ett vildsvin. Istället var det ett lodjur som attackerat hunden.

Händelsen inträffade i lördags då Mikael Aronsson jagade vildsvin i skogarna intill golfbanan utanför Värnamo. Han hade gått med hunden i band och släppt henne på färska slag av vildsvin, när han hörde henne skrika.

– Jag trodde att Kuura rykt ihop med ett vildsvin, men när hon kom tillbaka och jag kunde undersöka skadorna förstod jag att det var något annat, och jag misstänkte direkt lodjur.

Tiken, som är sju år gammal och specialiserad på vildsvin, fördes med riv- och bitsår på rygg, bröst och i huvudet till djursjukhuset i Jönköping där hon opererades.

 

Länsstyrelsen bekräftar lo

Efter omständigheterna mådde hon på måndagen bra, och Mikael Aronsson hoppas och tror att hans hund ska bli helt återställd.

– Jag vill säga att det var maximal otur att Kuura stötte ihop med lodjuret. Vad jag vet jagar hon inte lo, utan jag tror att de träffade på varandra och det uppstod en situation som gjorde att lon gick till attack.

Södra delen av Jönköpings län hyser en etablerad lodjursstam. Marken där Mikael Aronssons hund blev skadad ingår i det område där det var licensjakt på lodjur i våras.

Personal från länsstyrelsen har bekräftat att jämthunden skadats av ett lodjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev