Älgjaktpremiären slutade på värsta tänkbara sätt för att jaktlag inom Alfta södra viltvårdsområde när en av lagets hundar dödades av varg.

Älgjaktpremiären slutade på värsta tänkbara sätt för att jaktlag inom Alfta södra viltvårdsområde när en av lagets hundar dödades av varg.

Jämthund dödad av varg på älgjaktpremiären

En jämthund har dödats av varg på älgjaktpremiären. Bara huvudet och en del av framkroppen återstod av den sexåriga jämthundstiken när hon återfanns strax efter attacken.

Attacken inträffade på Alfta södra viltvårdsområde i Hälsingland och en passkytt såg tre vargar strax efter att hunden dödats.

– Tiken var ute på den andra sökrundan i såten när hon sannolikt hamnade precis där vargarna tagit daglega. Passkyttar hörde gälla, drevliknande skall innan det blev tyst, berättar hundägaren.

Hundägaren var 500 meter från sin hund när den attackerades och dödades. Bara huvudet och rester av framkroppen återstod av hunden när han hittade henne.

Länsstyrelsen naturbevakare Sone Persson har varit på platsen och besiktat resterna av jämthundstiken.

– Vi hittade platsen där vargarna tagit daglega. Det var högst 20 meter från där hunden dödats, berättar han.

 

Blyberg eller Sjösveden?

Hunden har dödats av varg från Blybergsreviret eller Sjösvedenreviret.

– Förra vinterns spårningar visade att det här området tillhörde Sjösvedenreviret, men nu kan det lika gärna vara inom Blybergsreviret och det är vargar därifrån som dödat jämthunden, konstaterar Sone Persson.

Det här var första dagen på årets älgjakt inom Alfta södra viltvårdsområde. Hur älgjakten ska kunna genomföras är oklart efter vargattacken.

– Vågar någon släppa några hundar efter det här, och hur ska man kunna fälla älgarna om inte löshundar kan användas?, frågar sig Sone Persson och de drabbade jägarna.

För ett par veckor sedan sköts en varg inom Blybergsreviret av en passkytt när den var på väg att söka upp en älghund som skällde ståndskall.

Senare i vinter är det också tänkt att sex vargar i Blybergsreviret ska skjutas vid licensjakt.

Inom Sjösvedenreviret tillåts däremot ingen vargjakt. Trots att tre hundar vargdödades inom reviret förra hösten och vintern.

 

 

Här dödades jämthundstiken

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev