Miljövårdspristagaren Stig Johansson tuktar en skyddsplantering på Jägareförbundets Skedhult utanför Eksjö. Att röja ungskogar i rätt höjd för viltet är något som Stig propagerat för vid otaliga tillfällen. Foto: Jan Henricson

Jaktvårdskonsulent får Miljövårdspris

Premium

Offentliga institutioner uppmärksammar inte särskilt ofta jägares insatser för natur och miljö. Men nu har det hänt när före detta jaktvårdskonsulent Stig Johansson får Eksjö kommuns Miljövårdspris för 2020.

I kommunens motivering heter det att Stig Johansson gjort många insatser för naturen och naturvården. Dessa handlar bland annat om vatten i landskapet och skydd för viltet, som samtidigt gynnar plantor, insekter och småfåglar.

Stig Johansson är välkänd bland småländska jägare. Under sina många år i Jägareförbundets tjänst arbetade han främst i Kalmar och Jönköpings län. När länsföreningen flyttade sitt kontor från trakterna av Jönköping till Skedhult utanför Eksjö flyttade Stig med.

 

Uttern blev räddad

Under den tid som föreningen Rädda uttern i Småland arbetade satt Stig i föreningens styrelse där han bidrog till utterns återkomst till sjöar och vattendrag. Något som också avspeglas i Eksjö kommuns motivering:

”Forskningsrapporter fastslår vikten av biologisk mångfald och vi vet att människor mår bättre av att leva nära en artrik natur. De senaste 50 åren har antalet vilda ryggradsdjur minskat med mer än 60 procent.

Årets pristagare Stig Johansson har visat att en annan utveckling är möjlig.

Uttern minskade drastiskt i antal under många år, men ökar nu i Sverige. Stig Johanssons insatser har bidragit till att vi idag ser utter i flera av kommunens vattendrag.”

 

Stig Johansson hedras för sina viltvårdsinsatser. Foto: Jan Henricson

Inspiration till naturvård

Efter pensioneringen som jaktvårdskonsulent blev dalslänningen Stig Johansson kvar i Eksjö. Att han slutade på Jägareförbundet har inte hindrat ett fortsatt engagemang för vilt- och naturvård, men nu på ideell basis.

Eksjö kommun skriver avslutningsvis i sin motivering:

”Stig Johanssons breda kunskaper och entusiasm tjänar som inspiration till naturvård i en tid då frågan spelar en avgörande roll för arters överlevnad och vår framtid. Han har visat vad som kan göras för att bidra till biologisk mångfald och en hållbar utveckling.”

 

Glad pristagare

– Jag är glad, stolt och överraskad över att få kommunens Miljövårdspris. Jägarnas viltvårdsinsatser betyder mycket mer för den biologiska mångfalden än vad man kan tro när man bara ser ordet viltvård. Att anlägga ett viltvatten, att plantera en skyddshäck, att vårda ett bryn, ger många positiva effekter för fåglar, insekter och växter, säger Stig Johansson i en kommentar.

Eksjö kommuns Miljövårdspris består av ett diplom och 10.000 kronor. Vanligtvis delas det ut i samband med nationaldagsfirandet, men eftersom detta evenemang är inställt meddelar kommunen att Stig Johansson kommer att uppmärksammas vid ett senare lämpligt tillfälle.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev