Den gångna helgen fullbordade 25-årige Fredrik Malmström en unik trippel i jaktskytte. Foto: Privat

Jaktskytt tog unik SM-trippel

När 25-årige jaktskytten Fredrik Malmström den gångna helgen tog SM-guld i sportinggrenen fitasc fullbordade han en unik trippel. Som förste skytt har han i år tagit guld i tre grenar – utöver fitasc även i engelsk sporting och compak sporting.

Fredrik Malmström är bosatt i Hörby, men tävlar för Hässleholms jaktskytteklubb. Helgen den 22–23 juli hemförde han SM-guldet i compak sporting i Uddevalla. Helgen därefter klev han högst upp på prispallen efter SM-tävlingarna i engelsk sporting i Lindesberg. Sistlidna helg kompletterades SM-trippeln i Grästorp, där han vann SM i fitasc sporting.

– Det känns riktigt roligt. Det har inte hållits SM-tävlingar i så många år i compak och fitasc, engelsk sporting är väl fortfarande den största grenen av dessa tre, men de två andra växer stadigt, berättar Fredrik Malmström.

Fredrik Malmström tog tidigare i sommar SM-guld i compak sporting. Här flankeras han av silvermedaljören Jens Hellström och bronsvinnaren Martin Andersson. Foto: Privat

För den oinvigde, vilka är skillnaderna mellan dessa tre grenar?

– Grovt förenklat kan man säga så här: I engelsk sporting skjuter man oftast endast 100 skott totalt, och uteslutande dubbléer, det vill säga två duvor åt gången. Compak och fitasc liknar varandra genom att man i båda grenarna skjuter 25-skottsvarv med både enkelduvor och dubbléer varvat. I compak är det fri anläggning, medan du i fitasc inte får göra anläggning förrän duvan är i luften.

Gemensamt är dock att alla tre är utpräglade jaktskyttegrenar.

– Jag skulle tro att 90 procent av alla som tävlar i dessa grenar också jagar, så det här skyttet ligger väldigt nära jakten, säger Fredrik, som själv tävlat sedan han var 13 år gammal.

Hittills har det blivit totalt sju SM-guld i nämnda grenar – varav de tre senaste alltså inhämtats under de senaste tre veckorna.

– Jag har tidigare tagit ett EM-brons och två VM-brons som junior, men den här SM-trippeln väger nog tyngst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev