Svensk Jakt har ställt frågor till riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner om vinterns inställda vargjakt.

Djurägare i Skåne uppmanas se över sina stängsel samtidigt som skyddsjaktområdet på en varg utökas rejält. Varg fotograferad i hägn. Foto: Olle Olsson

Jaktområde för Skånevarg utökas

Premium

Efter nya vargangrepp på får har länsstyrelsen i Skåne beslutat att utöka skyddsjaktområdet, för att också innefatta de platser där de senaste attackerna inträffat.

I Skåne har det de senaste två åren varit få rovdjursangrepp i fårhagar. Nu har på kort tid varg rivit får vid fem tillfällen.

Förra helgen inträffade tre angrepp i norra Skåne, mellan Osby och Visseltofta. I måndags kunde länsstyrelsens besiktningsmän räkna in nio döda får i Arkelstorp och på tisdagen hittades en död tacka i en hage i Näsum, som även den bedöms ha dödats av varg.

 

Historisk skyddsjakt på varg i Skåne

Befarar nya angrepp

–Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp. Därför fattar vi idag beslutet att utöka skyddsjaktområdet. Vår bedömning är att det är en och samma individ som utfört de alla fem angreppen i Skåne, säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

 

Det nya skyddsjaktområdet. Karta: Länsstyrelsen

Mot Blekinge

Skyddsjaktområdet i norra Skåne, i Osby kommun, utökas nu söderut, och österut mot gränsen till Blekinge.

Länsstyrelsen uppmanar samtidigt djurägare att hålla uppsikt över sina djur, och se över stängsel, för att förhindra angrepp. Man anser inte att skyddsjakt är en långsiktigt lösning för att förhindra vargangrepp i länet.

 

Nytt vargangrepp utanför skånskt skyddsjaktområde

Begäran avslogs

Länsstyrelsens första beslut om skyddsjakt överklagades till förvaltningsdomstol som avslog den begäran om inhibition som framfördes. Däremot stoppades den skyddsjakt på en annan varg som inletts i Hallands län.

Analyser har visat att den varg som stod för de första tre angreppen i Skåne var den som tidigare dödat får och som varit föremål för skyddsjakt i Jönköpings och Hallands län tidigare i sommar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev