Jan Emanuel kandiderar till EU-parlamentet. Foto: Jan Emanuel Press

Jaktfientlig kändispolitiker toppnamn inför EU-valet

Jan Emanuel är nystartade partiet Folklistans toppkandidat i EU-valet. Han har profilerat sig som jaktkritiker och senast 2020 avslöjades hur han donerade pengar till våldsbejakande organisationen Djurfront.

Under måndagen kom nyheten att den tidigare kristdemokraten Sara Skyttedal tillsammans med den före detta socialdemokraten och Robinsonkändisen – med mera – Jan Emanuel (tidigare Johansson) båda kandiderar till EU-parlamentet med sitt nystartade parti Folklistan.

Sara Skyttedal. Foto: Kristdemokraterna

Sara Skyttedal har tidigare profilerat sig som en jaktpositiv politiker, medan hennes nya partikamrat Jan Emanuel har en historia av flera jaktfientliga utspel och tar tydlig ställning i djuretiska frågor.

I början av 2000-talet motionerade han om förbud mot bland annat grytjakt, andjakt och fasanjakt. Jan Emanuel krävde att jakten skulle genomlysas ur en djuretisk synvinkel.

Stöd till djurrättsaktivister

Häromåret avslöjade tidningen Göteborgs-Posten hur Jan Emanuel stödde den våldsbejakande djurrättsorganisationen Djurfront ekonomiskt.

I en intervju med Youtubeprofilen Henrik Jönsson säger Sara Skyttedal att Folklistan inte ska ses som ett traditionellt parti, utan snarare en valsamverkan med personer som har olika politisk bakgrund.

Petades

Sara Skyttedal har under senaste mandatperioden suttit i EU-parlamentet för Kristdemokraterna, men petades från KD:s lista till EU-valet efter att det framkommit att hon haft kontakter med Sverigedemokraterna som partiledningen inte känt till. Skyttedal lämnade därefter Kristdemokraterna och är nu en så kallad politisk vilde i EU-parlamentet.

Jan Emanuel lämnade politiken 2014 efter många år som folkvald socialdemokratisk politiker och satsade i stället på sina företag. Nu är han toppnamnet för det nya initiativet Folklistan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev