Roger Bergström, Kjell Danell och Leif Mattsson är redaktörer till den nyutgivna boken Jaktens historia i Sverige. Saknas på bilden gör Sverker Sörlin. Foto: Jan Henricson

Jaktens historia med nutida perspektiv

Ett boksläpp utöver det vanliga. Så kan man sammanfatta det innehållsrika seminarium som i onsdags hölls på Naturhistoriska riksmuseet för att uppmärksamma nyutgivna boken Jaktens historia i Sverige.

Intresset var stort när förlaget Liber tillsammans med redaktörerna Kjell Danell, Leif Mattsson, Roger Bergström och Sverker Sörlin bjöd in till seminarium med anledning av utgivningen av boken Jaktens historia, med undertiteln vilt, människa, samhälle och kultur.

Till sin hjälp har de haft ett 20-tal författare som skrivit kapitel om jakthundar, kvinnor i jakten, viltet och jaktens ekonomi, jaktvård och viltvård, bland annat.

 

Nutida perspektiv

Flera av författarna samt många jägare och andra intresserade hade hörsammat inbjudan till seminariet, och efter att ha bytt från den ena museilokalen till den andra var det till slut endast museets stora hörsal som räckte till.

De 130 gästerna bjöds på ett intressant program med flera paneldebatter. Intressant inte bara för de tillbakablickar som gjordes utan också för att det historiska perspektivet användes för att analysera hur det är idag och vad som kan förväntas i framtiden.

Så fick till exempel Jägareförbundets Fredrik Widemo och SLU:s Göran Ericsson tillsammans med veterinären och älgforskaren Margareta Steen diskutera viltstammarnas utveckling från 1800-talet då de var på mycket låga nivåer fram till nu då de istället är mycket stora.

 

Stort rekreationsvärde

Leif Mattsson höll ett föredrag om jaktens värde och ekonomi i ett historiskt och nutida perspektiv. Han uppehöll sig vid jaktens materiella värden, alltså utbytet i form av kött och skinn, samt det immateriella, rekreationsvärdet.

– Intressant är att redan på 1800-talet var rekreationsvärdet en väsentlig del av jaktens sammanlagda värde, precis som det är idag även om det är betydligt dyrare att jaga nu än då. Inte minst beroende på stigande arrendepriser, sa Leif Mattsson som använde sig av Gustaf Schröders uträkningar för att leda sitt resonemang i bevis.

 

Risk för konflikter

I den efterföljande paneldebatten, där bland andra förre riksjaktvårdskonsulenten Hans von Essen deltog, fick deltagarna resonera kring frågan om fördyringen av jakten är ett problem.

– Nej, svarade Hans von Essen. Inte så länge vi har en god privatekonomi och samhällsekonomin i övrigt går framåt.

Samtidigt, menade han, kan man inte låta bli att fundera på vad det leder till när allt fler jägare bor i storstäder utan tillgång till jaktmarker samtidigt som tätortsnära marker betalas med 300–400 kronor per hektar.

– Risken är att man tar in fler jägare än vad marken tål för att finansiera arrendet. Det i sin tur riskerar att klövviltstammarna drivs upp för att ge avkastning. Något som i sin tur ökar konflikterna med jord- och skogsbruk.

 

Berömde företrädarna

Kjell Danell visade bilder med gröna, gula och röda markeringar för att visa jägarnas och samhällets förändrade syn på jakten, viltet och viltförvaltningen. Till exempel för att beskriva hur vissa jakt- och fångstmetoder gått från att vara accepterade för 100 år sedan till otänkbara idag.

Avslutningen av seminariet blev både informativ och humoristisk när Kjell Danell iklädde sig rollen som Jägareförbundets förste riksjaktvårdskonsulent Harry Hamilton. Med exempel på vad Jägareförbundet arbetat med under förra seklet, fick nuvarande konsulenten Daniel Ligné utveckla hur han såg på sina företrädares insatser.

I det mesta gav Ligné med beröm godkänt. Till exempel vad gällde bildande av jaktvårdsområden och satsningen på jägarexamen. Annat, som gift och trampsaxar som medel för att hålla efter predatorer, gjorde han tummen ner åt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev