Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Jakt ska vårda rekordstor finsk vargstam

Nu tillåts jakt på varg i stamvårdande syfte i Finland.
– Genom jakt ser vi till att människor kan känna sig trygga överallt i Finland, också i områden där det finns vargar. Vårt mål är att reglera vargstammens tillväxt, förebygga skador och förbättra acceptansen för varg, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, i ett pressmeddelande.

Det finska jord- och skogsbruksministeriet fastställde på tisdagen en förordning som tillåter stamvårdande jakt på varg från och med 2022. Jakt är en del av förvaltningsplanen för vargstammen som syftar till att trygga en livskraftig population och samtidigt tillgodose behoven hos de människor som bor i vargreviren.

 

20 vargar

Dispenserna för stamvårdande jakt beviljas av Finlands viltcentral. Kvoten är 20 vargar utanför renskötselområdet. Jakten får rikta sig till högst fyra flockar eller ett revirmarkerande vargpar. Kvoten gäller inte vargar som avlivas på polisens order och inte heller vargar som elimineras med stöd av dispenser som viltcentralen beviljar på grund av skador eller hotad säkerhet.

Vargstammens storlek orsakar ministerbråk

Jord- och skogsbruksministeriet skriver i sitt pressmeddelande att vargen är strikt skyddad utanför renskötselområdet enligt EU:s habitatdirektiv. Undantag är dock möjliga om jakten har ett tydligt mål och om det går att visa att det inte finns någon annan tillfredsställande lösning. Jakten får inte riskera vargens gynnsamma skyddsnivå.

 

Rekordstor vargstam

Enligt Naturresursinstitutets bedömning av vargpopulationens storlek fanns det 28 vargflockar i Finland i mars i år. Utöver dessa flockar fanns det 20 revirmarkerande vargpar. Det är Finlands största vargstam på hundra år. Vargvalpar föddes i april–maj, så att i slutet av året är populationen avsevärt större än i mars, skriver det finska jord- och skogsbruksministeriet.

 

[totalpoll id=”176617″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev