Jakt på hela vargflockar är inte effektivt – forskare ser mättnadseffekt
Forskarna ser tydliga tecken på en mättnadseffekt i vargpopulationen. Revir där vargar dör får allt snabbare nya individer som tar de döda vargarnas plats, vilket också påverkar effekterna av jakt.
Licensjakt på varg har under flera år inriktats på att försöka skjuta bort hela revir. En medvetet selektiv jakt som också ska få lokal effekt med ett minskat rovdjurstryck. Men en ny forskarstudie visar att den metoden är rätt verkningslös.
Att jaga alla vargar i ett revir får enligt nya forskarrönen enbart tillfällig effekt. Redan inom ett år, och många gånger tidigare än så, är reviren återkoloniserade av nya vargar.
Snabbt nya vargar
SLU har nyligen presenterat forskarrapporten om den höga omsättningen av vargrevir i Skandinavien.
”Studien visar att den skandinaviska vargpopulationen har nått en storlek där de flesta revir som upphör i det huvudsakliga utbredningsområdet snabbt återkoloniseras, oftast inom ett år. Jakt på hela flockar kommer i de flesta fall endast att ha en tillfällig effekt eftersom nya individer snabbt kommer att återkolonisera området/reviret,” säger Håkan Sand, forskare vid SLU.
Studien visar också på stor variation i hur långt unga vargar vandrar för att hitta en partner och bilda ett eget revir. I täta bestånd ökar möjligheten att hitta en partner, och då minskar också behovet av långa vandringar.
Mindre än ett år
Men vargar är individer, och det finns stora skillnader.
”Den stora variationen i vargarnas spridning avseende både avstånd och riktning ger förutsättningar för hög populationstillväxt och motståndskraft mot nedgångar under år med hög dödlighet genom att nya revir etableras i nya områden eller genom återkolonisering av tidigare etablerade revir,” slår rapporten fast.
I studien har 468 etablerade revir och 634 döda vargar ingått. Under tiden 1999 till 2020 minskade tiden för att upplösta vargrevir fick nya vargar från cirka tre år under perioden 2002-2009 till mindre än ett år för perioden 2015-2017.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.