Jägareförbundet vill ha kvar jakttiden på gråtrut. Foto: Anders Jarnemo

Jakt på gråtrut viktig predatorkontroll

Premium

Svenska Jägareförbundet argumenterar i sitt remissvar mot Naturvårdsverkets förslag att förbjuda jakt på gråtrut.

Förbundet anser att det inte går att använda rödlistning av gråtruten som ett argument för att förbjuda jakt eftersom sambandet haltar.

”I liggande förslag vill man ta bort jakttid på gråtrut (med populationsskattning på 61.000 par) men bibehålla jakttiden på havstrut (8.000 par). I den kommande rödlistan kan havstruten få samma rödlisteklassning som gråtrut. Effekten blir då att man får bedriva jakt på den ovanliga arten (havstrut) men inte på den mer talrika arten (gråtrut)”, skriver Jägareförbundet i sitt remissvar.

 

Färre soptippar

Förbundet nämner också att gråtruten har minskat från extremt höga nivåer, vilket rödlisteklassningen inte tar hänsyn till. Man förklarar att minskningen troligen beror på färre öppna soptippar.

”Den minskning som nu ligger till grund för rödlisteklassning kan därmed antas vara en återgång till mer naturgivna nivåer”, anser Jägareförbundet.

 

Predatorer

Man betonar att nuvarande jakttid på gråtrut ska bestå, liksom jakttiden för havstrut och fiskmås. Det är angeläget eftersom trutar måsar är viktiga predatorer på markhäckande fåglar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev