Jakt borde klara de kriterier som ställs på friskvård, anser man på Svenska Jägareförbundet. Foto: Marie Gadolin

Jakt och skytte grund för friskvårdsbidrag?

Jägareförbundet är positivt till att även jakt ska kunna ge friskvårdsbidrag.

Att vistas i naturen är bra för både kropp och själ, det är fastslaget i flera studier. Foto: Lars Alm

I dagarna godkändes att golf och ridning ska kunna ge friskvårdsbidrag, en skattefri förmån. Pengar som man redan tidigare kunde få av sin arbetsgivare för att till exempel få massage, utöva någon idrott, med mera.

Varför inte även för att jaga och träna skytte?

– Det finns all anledning att lyfta frågan. Många jaktformer skulle kvalificera sig väl för friskvårdsbidrag, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet.

 

Dyrare sporter

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det klart att också dyrare sporter som exempelvis golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, så har inte tidigare varit fallet, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande, och fortsätter:

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5.000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

 

Ansökan

För att jakt skulle kunna bli godkänt på liknande sätt krävs det att någon jägare lämnar in en ansökan om friskvårdsbidrag och får den prövad, uppger man från Jägareförbundet.

Gärna med en hänvisning till utslaget om golf och ridning i Högsta förvaltningsdomstolen.

Sedan får skatteverket ta ställning om man även kan bevilja bidrag som har med jakt och skytte att göra.

 

Har diskuterats

Magnus Rydholm.

Frågan har diskuterats inom Jägareförbundet och även med politiska företrädare i riksdagen. På förbundet kan man inte se annat än att jakt och även skytte borde kunna klassas som frisksportsverksamhet.

– Friskvård handlar i mitt tycke om både fysisk och psykisk hälsa. Jakt klarar bägge kriterierna. Den fysiska utmaningen är exempelvis betydligt större när man åker skidor i lössnö under en toppfågeljakt än går en runda på golfbanan. Jakt borde därför klara de kriterier som ställs på friskvård. Det finns all anledning för jägare att få frågan prövad, säger Magnus Rydholm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev