EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Genevieve Engel

Jakt i fokus för parti som siktar på Europaparlamentet

Till sommaren är det dags för EU-val. Ett nytt franskt parti säger sig vilja lyfta landsbygdsfrågor som exempelvis jakt.

Ett nytt parti med fokus på landsbygdsfrågor har bildats i Frankrike. Syftet, enligt dem själva, är att skydda landsbygdens intressen – såsom jordbruk, fiske och jakt. 

Ledaren Willy Schraen säger sig även vilja trycka tillbaka den ”administrativa börda” som skapats av EU-institutionerna i Bryssel vilket ”kväver” EU:s landsbygdssamhällen.

Rugbyspelare

Namnet är L’Alliance Rurale, Landbygdsalliansen, och bland kandidaterna på listan hittas en rugbyspelare, ordföranden för Paris slaktarfack och en tjurfäktningsförespråkare. 

Kritiker i Frankrike menar att det nya partiet endast har startats för att sno röster från Marine Le Pens parti Rassemblement National.

Willy Schraen, som även leder Frankrikes jägarelobby, hävdar att de inte är ute efter att stjäla röster från Le Pen utan att de är starkt proeuropeiskt. 

– Vi har en konservativ sida, det kan vi inte förneka, men vi är inte extremister. Vi vill att Europa ska återgå till att fokusera på sin grundläggande uppgift att bevara fred och frihet, sa Schraen till Politico vid lanseringseventet.

Söker stöd

Schraen har meddelat att han letar efter allierade och sagt att hans nya parti inte kommer att sitta med någon av de befintliga politiska grupperna i Europaparlamentet. De vill i stället bilda en ny politisk grupp för att samla likasinnade bondepartier.

Lanseringen av ett parti med landsbygdsfokus följer ett mönster som även har skett i Nederländerna och Irland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev