Jägarorganisationerna i Södermanland vill ha jakt på varg 2024. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Jägarorganisationer vill ha jakt i Södermanland: ”Högsta koncentrationen av varg i landet”

Naturvårdsverket har gett länsstyrelserna i det södra rovdjursförvaltningsområdet möjlighet att besluta om vargjakt. Nu tar jägarorganisationerna i Södermanland till orda och förutsätter att det tillåts vargjakt i länet 2024.

I ett gemensamt pressmeddelande från de sörmländska avdelningarna för Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund välkomnas Naturvårdsverkets beslut – och press sätts på länsstyrelsen.

”Under inventeringssäsongen 2022–2023 konstaterades 4,5 familjegrupper och 3 revirmarkerande par inom Södermanlands gränser. Med bakgrund av detta inventeringsresultat kan vi fastställa att Södermanland är det län i södra förvaltningsområdet som har flest vargrevir i förhållande till länets yta”, står det i pressmeddelandet.

Högst koncentration i landet

Vidare framhålls att samtliga revir är koncentrerade till en mindre del av länet.

”Eftersom de nordliga delarna av länet idag har den högsta koncentrationen av varg i landet uppmanar vi länsstyrelsen att nyttja denna möjlighet och besluta om licensjakt på varg i länet 2024.”

Stoppa ökning

Pressmeddelandet avslutas med att organisationerna förväntar sig en jakt redan i januari.

”Nu när länsstyrelserna har fått möjligheten att få besluta om licensjakt förutsätter vi att Södermanland är ett av de län i södra förvaltningsområdet som får en tilldelning till licensjakten i januari 2024 som stoppar den kraftiga ökningen av vargrevir och minskar belastningen och oron för markägare, jägare och djurägare.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev