Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen.

Jägarnas Riksförbund ljuger!

I en intervju på Jakt och Jägares hemsida påstår företrädare för Jägarnas riksförbund att Gunnar Glöersen, Jägareförbundets rovdjursexpert, sagt ja till inplantering av varg.
Det är en lögn, menar Gunnar Glöersen, som nedan förklarar vad som verkligen hände på mötet med miljöministern.

Fredag den 21 november inbjöds Svenska Jägareförbundet tillsammans med Jägarnas Riksförbund (JRF), LRF, Fäbobrukarföreningen och Samernas riksförbund till informella överläggningar med miljöminster Andreas Carlgren.

Efter mötet har JRFs representanter på sin hemsida försökt redovisa vad som sades.
Ett av huvudnumren är att JRF påstår att jag, på fråga från ministern, skulle ha sagt att Svenska Jägareförbundet säger ja till utplantering ut varg. Det är en ren lögn!

Miljöministern ställde inte ens någon sådan fråga.  Han ville däremot diskutera hur de genetiska problemen för vargstammen kan lösas.

Jag redovisade därför tre alternativ, att tillåta föryngringar av varg i renskötselområdet som skulle underlätta inflödet av nya gener. Jag redovisade också de problem som det skulle innebära för renäringen. Det andra alternativet är att fortsätta med att vara restriktiv till varg i norra Sverige och hoppas att tillräckligt många vargar kan passera på naturlig väg genom landet. Detta scenario kan räcka för att säkerställa genetiskt inflöde, men det finns en stor osäkerhet kring detta. Det kan alltså innebära att vi accepterar att vargarna i Sverige är inavlade.

 

Naturlig invandring

Avslutningsvis nämndes det kontroversiella tredje alternativet, flyttning av varg. Jag förklarade för ministern att en förutsättning för att något sådant över huvud taget ska vara möjligt att diskutera från jägarnas sida, är att det först sätts ett tak för vargstammen storlek. En nivå som vi jägare kan tolerera. Det ska speciellt noteras att både LRF och Samernas riksförbund fullt ut stödde mitt resonemang. Jag redovisade också för ministern att många jägare är villiga att ta den diskussionen om det är vägen till färre vargar i Sverige. Vare sig jag eller förbundsledningen kan förorda inplantering av varg utan en ordentlig förankringsprocess i förbundet.

Eftersom inavelsproblematiken inte är ett akut hot mot vargstammen, är alltjämt vår uppfattning att naturlig invandring är den bästa lösningen. Men det vore tjänstefel att inte ens vilja diskutera alla alternativ som kan ge framgång, det vill säga leder till så få vargar som möjligt.

Det är inte heller sant att JRF var ensamma om att kräva jakt på varg i vinter. Vi gick in med en ansökan om jakt på 18 vargar i sex revir nyligen. Skillnaden är att vi i Svenska Jägareförbundet väljer att formulera vår åsikt så att en fortsatt dialog är möjlig med ministern. Jägarnas riskförbunds däremot valde att vid sittande möte avkräva ministern på ett svar, huruvida han kommer att verka för licensjakt på varg i vinter. Ministerns nej, på JRFs fråga, riskerar att ha stängt den sista möjligheten att uppnå just det målet.

Gunnar Glöersen
Rovdjursansvarig

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev