Publicerad 18 mars 2019 - 09:09

Kunskapsluckor och utmaningar i den framtida förvaltningen av varg ger forskarna pengar ur Viltvårdsfonden. Foto: Mostphotos

Jägarnas pengar går till forskning

Naturvårdsverket har beslutat vilka projekt som under 2019 får pengar från Viltvårdsfonden. Sex projekt delar på sammanlagt fyra miljoner kronor.

Pengar från jägarnas statliga jaktkort bidrar till ökad forskning. Det handlar bland annat om forskning kring varg, järv och björn. Men också om jaktturism och effekterna av rödrävens expansion i fjällen.

 

Kunskapsluckor

Projektens längd varierar från ett till tre år, och i flera fall är det en fortsättning på forskning som redan pågår. I Naturvårdsverkets sammanställning nämns Skandulvs forskning kopplad till SLU/Grimsö forskningsstation kring varg, där 2,2 miljoner kronor går till att besvara frågor om ”utmaningar och kunskapsluckor i den framtida förvaltningen av varg i Skandinavien.”

Grimsö får även 500.000 kronor för att undersöka och finna ny ekologisk kunskap för förvaltning av en växande järvstam.

Skandinaviska björnprojektet får 2,5 miljoner kronor fördelat på två år. Lunds tekniska högskola får under tre  år sammanlagt 1,5 miljoner kronor för att forska kring länsstyrelsens respons på rovdjursobservationer nära mänsklig aktivitet, och Lunds universitet ska titta på den sociala och kulturella arenan för företag inom jaktturism.

 

Rödräv i fjällen

Stockholms universitet får 800.000 kronor för att undersöka de ekologiska konsekvenserna av boreal invasion, och här handlar det om hur rödrävens expansion i fjällen påverkar fjällräven. I det här projektet ska forskarna titta på hur rödräv påverkar populationerna av skogshare, fjällripa och dalripa.

Viltvårdsfonden

Viltvårdsfondens medel byggs upp av den viltvårdsavgift som alla som jagar i Sverige ska betala. Regeringen delar varje år ut pengar ur fonden till myndigheter och organisationer som hanterar jakt- och viltfrågor, bland annat till Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet och Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Källa: Naturvårdsverket

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram