En motion föreslår att Jägareförbundet tar fram ”recept” på lämpliga fodermedel för olika viltslag.

En motion föreslår att Jägareförbundet tar fram ”recept” på lämpliga fodermedel för olika viltslag. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägarmotioner i korthet

Premium

Motionerna till Jägareförbundets årsstämma 2–3 juni är många. Här följer några av dem i kortversion.

• Jägareförbundet Dalarna vill att även förtroendevalda och de med specialuppdrag, som har behov av att skicka e-post i förbundets ärenden, också ska ha tillgång till ett e-postkonto i Jägareförbundets namn.

 

• Vilt ska förvaltas genom jakt – inte svält. Det skriver Rolf Gunnarsson, Örebro jaktvårdskrets, och vill att Jägareförbundet tar fram ”recept” på väl avvägd utfodring och lämpliga fodermedel för olika viltslag.

 

• Styrelsen för Marks jaktvårdskrets vill ha regler som tvingar kraftbolagen att ta större hänsyn till produktionen av viltfoder vid röjning av kraftledningsgator. Den enda naturhänsyn som tas för närvarande är att enbuskar sparas, skriver motionären.

 

• Utbildare och provledare för jägarexamen får efter 2020 inte vara samma person. Det kan skapa problem på mindre orter, anser Greger Öhlund, Skellefteå jaktvårdskrets, som vill att det även framgent ska gå att få dispens för att verka både som utbildare och provledare.

 

• Ta fram en app till Viltdata, där jägare direkt i skogen kan knappa in vad som skjutits. Det föreslår styrelsen för Sundsvalls västra jaktvårdskrets.

 

• Emelie Nilsson, Falkenbergs jaktvårdskrets, vill höja den övre åldersgränsen för deltagande i kretskampen till 25 år, så att den matchar Jägareförbundets åldersgräns för ungdomsmedlemskap.

 

• En jaktklubb, skjutbana eller viltvårdsområde ska kunna välja medlemskap med eller utan Svensk Jakt. Det yrkar Christer Bergqvist, Askersunds jaktvårdskrets.

 

• Blivande jägare i färd med att avlägga jägarexamen ska erbjudas ett års gratis medlemskap med tidning med start under utbildningstiden. Det föreslår Blekinge sydväst jaktvårdskrets.

 

• Jägareförbundet Dalarna vill att Jägareförbundet ska ta fram en ny, modern app med olika smarta funktioner för att attrahera nya jägare och förbättra dialogen med medlemmarna.

 

• Vi kan inte se att en tysktillverkad drilling skulle vara sämre att skjuta med i Sverige än i tillverkningslandet. Det skriver Bengt Fransson och Alf Andersson, Hylte-Unnaryds jaktvårdskrets. I likhet med vad som gäller i vår europeiska omvärld vill motionärerna att slugs ska tillåtas även i flerpipiga jaktvapen.

 

• Martin Lenander, Kungälv-Stenungsunds jaktvårdskrets, vill återgå till tidigare regler, där Naturvårdsverket beslutade om rätten att nyttja kobbar och skär med annan jakträttsinnehavare i samband med skyddsjakt på knubbsäl.

 

• Christian Albinsson, Frosta jaktvårdskrets, vill se över prissättningen för att träna hund i Agusa vilthägn. Det ska vara en fördel att vara medlem i Jägareförbundet, men nu betalar medlemmar samma pris som icke-medlemmar, skriver motionären.

 

• Slopa tillståndskravet för rörlig belysning och bildförstärkare/mörkersikte vid skyddsjakt på vildsvin! Det kräver Jägareförbundet Skåne i en motion. Motionärerna menar att skyddsjakt på vildsvin kräver nattaktiva jägare med fullgoda mörkerriktmedel och belysning och finner nuvarande lagkrångel onödigt.

 

• Inom de områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan, vill Sala jaktvårdskrets att cesiumprovtagning ska vara kostnadsfri. Annars finns risk att avskjutningen av vildsvin minskar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev