Jägarkåren dubbelt så stor: ”En maktfaktor”
Den svenska jägarkåren är dubbelt så stor än vad som tidigare har antagits. Det visar en undersökning från Novus.
Den svenska jägarkåren består av cirka 300.000 aktiva jägare om man ska gå efter antalet som löser jaktkort. Men de som jagar är betydligt fler, enligt en undersökning som Svensk Jakt har genomfört tillsammans med Novus.
Andelen som säger sig ha jagat minst en gång är hela 600.000. Det vill säga dubbelt så många som det gängse sättet att uppskatta jägarkårens storlek.
– Den potentiella jägarkåren är mycket större än vad vi tidigare har trott. De som svarar att de har jagat någon gång i sitt liv är åtta procent av Sveriges befolkning, det vill säga 600.000 svenskar. Det går att konstatera att det är lika många som inte lyckas jaga regelbundet, som de som jagar kontinuerligt, säger Torbjörn Sjöström, vd på undersökningsföretaget Novus.
Tillgång på mark
Tillgången på jakt och jaktmark är en begränsning, liksom att hitta ett jaktlag att vara med i.
– Att jägarkåren är så mycket större än vad som ansetts är en potential för bland annat Svenska Jägareförbundet när det gäller att driva jaktpolitiska frågor. 600.000 valberättigade svenskar är en maktfaktor, säger Torbjörn Sjöström.
Dold grupp
Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet, känner till att antalet jägare är betydligt fler än de som aktivt löser jaktkort.
– Det är tydligt att det är många fler än de som löser jaktkort som är intresserade jakt. Men det är en tämligen dold grupp som vi som förbund har svårt att nå. De har aktivt valt att hålla en lägre profil och vill inte vara med i någon organisation. Dessutom är det svårt att veta hur många av dem som verkligen jagar aktivt, eller om de har varit med på exempelvis en uppsiktsjakt, säger Magnus Rydholm.
Flest i norr
Att jakten engagerar många svenskar blir också tydligt genom svaren på frågan ”Jagar du själv eller har du en familjemedlem som jagar?”.
1,3 miljoner svenskar över 18 år uppger då att de själva jagar eller har en familjemedlem som gör det. Störst andel av dessa hittas i Norrland (13 procent) samt i Småland och på Öland och Gotland (8 procent).
– Det är ganska naturligt att siffran är högre i dessa områden eftersom tillgången på jakt är större där, säger Torbjörn Sjöström.
Marcus Nyberg
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.038 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18–79 år den 20–26 januari 2022.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.