Nu kan omräkningsfaktorn vid varginventeringarna göras om. Det kan få till följd att vargstammen minskar med 20 procent. Foto: Johnny Olsson

Jägarhjälp behövs för att kontrollera varginventeringarna

Tycker du att myndigheternas varginventeringar är missvisande?
Då har du just nu en ypperlig möjlighet att se till att inventeringarna förbättras.

I dagsläget utgår varginventeringarna från antalet föryngringar och omräkningsfaktorn 10. Till exempel: 20 föryngringar motsvarar alltså 200 vargar.

Men nu kan omräkningsfaktorn göras om. Och det kan få till följd att vargstammen minskar med 20 procent. I alla fall på papperet.

En första teoretisk myndighetsanalys visar nämligen att den omräkningsfaktorn som tidigare varit tio istället kan bli åtta. Det betyder att antalet vargar i Sverige, om den teoretiska analysen är riktig, är 20 procent färre än de officiella inventeringssiffrorna.

 

”Det kan få till följd att vargstammen minskar med 20 procent. I alla fall på papperet.”

 

Jägareförbundet menar att den teoretiska beräkningen bygger på äldre data från en tid då det fanns betydligt färre vargar i Skandinavien och därför inte stämmer i dagens läge.

 

Samla vargspillning

Naturvårdsverket vill därför kvalitetssäkra indata i den teoretiska beräkningen. Och det är där jägarnas hjälp behövs. Detta genom att du och alla andra jägare samlar in vargspillning.

Insamlingens syfte är att ta reda på hur många vargar det egentligen finns, både i vargreviren och utanför dessa. Samtliga spillningsprov kommer att DNA-analyseras och resultatet kommer ligga till grund för framtida beräkningar av vargstammens storlek.

 

”Är det flera djur i sällskap kontaktar du länsstyrelsen. Är det en ensam varg kan du även kontakta kretsens rovdjursansvarige eller Jägareförbundets länskontor.”

 

Det viktigaste är att prover även samlas in utanför kända revir så att vargar som ännu inte etablerat sig kommer med i inventeringen. Det är framför allt storleken på den kategorin vargar forskarna inte har färska data på.

Även det totala antalet vargar i reviren är intressant att fastställa. Det är därför viktigt att även spillning från kända vargrevir ska samlas in, men om det är flera vargar i sällskap ska länsstyrelsen först kontaktas.

 

Jägarna har en nyckelroll

Jägareförbundet menar att det är avgörande att jägarna engagerar sig i insamlingen och att så många prover som möjligt samlas in.

Insamlingen pågår till och med 31 mars. Det kan eventuellt bli en förlängning.

Är det flera djur i sällskap kontaktar du länsstyrelsen. Är det en ensam varg kan du även kontakta kretsens rovdjursansvarige eller Jägareförbundets länskontor.

 

Vargspillning ska samlas in i stor omfattning av länsstyrelserna. Foto: Olle Olsson

 

Så deltar du i varginventeringen – lathund från Jägareförbundet

Hittas spillning av varg, försök alltid kontakta länsstyrelsens naturbevakare. Material för insamlande ska även finnas hos din lokala jaktvårdskrets.

 

Kan spillningen samlas in:

Lägg om möjligt in observationen på Skandobs.

Skär av en bit stor som en lillfingernagel av den sista ”spetsen” på spillningen och lägg i ett provrör med silicagel.

Använder du dig av kniv ska den vara väl rengjord, helst bränd, så att provet inte kontamineras av annan DNA.

Ser du rävspår vid spillningen har räven nästan alltid urinerat på spillningen och kontaminerat den. Ring och rådgör med länsstyrelsen.

Saknar du provrör kan tillfälligt en hundbajspåse användas.

Försök att hålla frusen spillning frusen och inte frysa tinad spillning.

Insamlad spillning lämnas till kretsens rovviltsansvarige eller direkt till länsstyrelsens naturbevakare tillsammans med en lapp där du skriver plats, koordinater, datum samt ditt namn och telefonnummer.

 

Kan spillningen inte samlas in:

Lägg in observationen på Skandobs.

Ligger spillningen mitt på en väg, peta in den till kanten så den inte förstörs av trafik.

Har man ingen GPS med sig, märk ut platsen med exempelvis en granruska i plogvallen. Märk sedan ut platsen så gott det går på Skandobs karta när du kommer hem.

Hinner du inte med något av ovanstående, ring kretsansvarig eller länsstyrelsen.

Fakta

Domslutet i Högsta förvaltningsdomstolens har klarlagt att vi kan jaga varg för att minska påverkan på bland annat jakt. Inventeringen är därför mycket viktig för att länsstyrelserna ska ha ett så bra underlag som möjligt när de fattar beslut om jakt. Ju fler vargar vi kan påvisa, ju större är det jaktliga utrymmet, påminner Jägareförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev