Jägareförbundets larm om förändringar i ett av EU:s styrdokument för rovdjursjakt gav effekt. Nu har regeringen lämnat sina synpunkter. Foto: Mostphotos

Jägareförbundets larm gav resultat

Svenska Jägareförbundet larmade om planerade förändringar i EU:s regelverk för rovdjur, där förbundet ansåg att regeringen inte tagit hoten på allvar. Utspelet har gett resultat.
– Vi har fått information om att regeringen skickat in ett svar, säger Torbjörn Larsson, ordförande Svenska Jägareförbundet.

Efter regeringskontakter har Jägareförbundet fått försäkran om att ett svar har lämnats till EU-kommissionen. Det handlar om justeringar i ett tolkningsdokument, ”Guidance document on strict protection of species of Community interest under the Habitats Directive”.

Bo Sköld. Foto: Madeleine Lewander

– Troligen har publiciteten kring ärendet också medfört att fler länder har agerat i frågan, förklarar Bo Sköld, generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet på förbundets hemsida.

 

Kritiserar innehållet

Regeringens kommentarer har lämnats via Naturvårdsverket. Den svenska kritiken rör främst att man vid en förändring av dokumentet måste ta socioekonomisk och kulturell hänsyn, som att skydda samernas traditionella försörjning genom rennäringen. I yttrandet finns även ett påpekande om att rovdjuren måste bedömas och förvaltas nationellt och inte regionalt, och frågor som rör hur skyddade djur som påverkar varandra ska hanteras. Där nämns gråsälens predation på vandrande ål.

Regeringen ställer också enligt Jägareförbundet krav på vissa förtydliganden.

– Vi kommer naturligtvis analysera regeringens svar. Det känns väldigt bra att förbundets arbete gör nytta och att medlemmarna kan se att vi på alla sätt står upp för jakten i Sverige, säger Bo Sköld.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev