Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet: Utred sommarjakt på morkulla

Premium

Naturvårdsverket och Jägareförbundet är överens om att det finns små strikt biologiska motiv mot sommarjakt på morkulla. Därför vill förbundet att ett återinförande av sommarjakten ska utredas av myndigheten.

Naturvårdsverket skriver i sitt jakttidförslag för morkulla: ”Även om det inte helt kan uteslutas att sommarjakt på morkulla genom anpassning skulle kunna vara förenligt med Fågeldirektivet, exempelvis genom att höstens jakt förkortas samt att strikta bestämmelser och kontrollsystem införs, är Naturvårdsverkets sammantagna bedömning att avstå från att lämna förslag till jakt på morkulla sommartid.”

 

”Bör tas vidare”

Jägareförbundet håller med Naturvårdsverket. Jägareförbundet skriver i sitt remissvar: ”Mot bakgrund av Viltstrategin och de övergripande riktlinjerna för jakttidsprocessen ser därför förbundet att detta bör tas vidare. Förbundet har respekt för att man i detta skede inte kan föreslå en jakttid direkt utan att ha ett kontrollsystem på plats. Detta skulle riskera att stjälpa hela processen och möjligheten till eventuell sommarjakt på morkulla.

Förbundet anser dock att detta är en mycket angelägen fråga att driva vidare och utreda. Förbundets förslag är därför att Naturvårdsverket, i likhet med förslaget vad gäller ett antal däggdjursarter, utreder frågan vidare.”

 

Majoritet för sommarjakt

Jägareförbundet anser också att det finns en utbredd önskan om sommarjakt på morkulla och om detta skulle innebära inskränkningar av höstjakten skulle en bred majoritet av jägarkåren acceptera detta.

Genomsnittligt jaktuttag på morkulla i Sverige mycket lågt, cirka tre promille av populationen, uppger Naturvårdsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev