Publicerad 1 mars 2016 - 08:58

Jägareförbundet talar för Europas jägare

Svenska Jägareförbundets Torbjörn Larsson talar inte bara för svenska jägare när han idag, tisdag, har möte med EU:s Hunting Intergroup. Han har fått uppdraget att tala för alla Europas jägares räkning. Foto: Lars-Henrik Andersson

Svenska Jägareförbundet har varit mycket aktivt när det gäller kritik mot EU-kommissionens vapenförslag. Detta har lett till förbundet får föra talan för alla Europas jägare när EU:s Hunting Intergroup ska diskutera vapendirektivet.

Efter terrorattacken i Paris forcerade EU-kommissionen fram ett förslag som kan få dramatiska effekter för jakten och sportskyttet. Svenska Jägareförbundet har drivit frågan hårt och krävt att förslaget ska arbetas om. Många svenska politiker har efter hand insett vilka enorma konsekvenser detta skulle kunna få och har därför också krävt att EU-kommissionen ändrar förslaget.
– Att Svenska Jägareförbundet för talan för Europas sju miljoner jägare säger en hel del om vilken tydlighet vi har haft i denna fråga, säger Torbjörn Larsson, förbundsstyrelseledamot och ansvarig för internationella frågor på Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Förslag slår fel
Idag, tisdag, för Torbjörn Larsson fram jägarnas synpunkter till EU-kommissionen och många EU-parlamentariker i det möte som EU:s Hunting Intergroup arrangerar.
En av förbundets allra viktigaste synpunkter är att EU:s vapenförslag slår helt fel.
– Det blir inte mindre terrorism eller mindre illegala vapen genom att skärpa reglerna för redan laglydiga människor, säger Torbjörn Larsson
EU-kommissionen vill bland annat förbjuda halvautomatiska vapen som ser ut som militära vapen, förbjuda handel som sker via distans (exempelvis Internet), införa tidsbegränsade licenser till fem år, införa obligatoriska läkarkontroller samt förbjuda innehav av vapen för den som är under 18 år, utan att utreda vilka konsekvenser detta skulle få.

Efterlyser smarta förslag
– Alla jägare i Europa är positiva till åtgärder som försvårar och stoppar terror och illegala vapen. Men det kan man inte lösa med att skärpa reglerna för de som redan sköter sig. Detta börjar många i EU-parlamentet att förstå.
– Vi fortsätter att arbeta med frågan. Att EU vill agera mot terrorism kan vi förstå. Men då måste man ha smarta och genomarbetade förslag som faktiskt kan få effekt, säger Torbjörn Larsson.
Svenska regeringen har också bland annat försökt få till stånd överenskommelser med andra länder som kan leda till färre illegala vapen, exempelvis vapenamnestier.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram