Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Jägareförbundet: Sverige har valt en onödigt stor vargstam

När regeringen tillät Naturvårdsverket att höja nivån till 300 djur valde också Sverige en väg som leder till fler vargar än nödvändigt. Det visar en granskning av Svenska Jägareförbundet – som kontrollerat hur EU:s medlemsländer rapporterat referensvärdet för sina vargar.

Mikael Samuelsson.

– En stor majoritet av länderna har valt en helt annan lösning än Sverige – de rapporterar stammens storlek med ett intervall och sedan anges om den nivån är tillräcklig för att stammen ska ha en gynnsam bevarandestatus. Det minskar behovet av säkerhetsmarginaler, säger Mikael Samuelsson ordförande i förbundets Rovdjursråd, till Jagareforbundet.se.

– Den strategi som Sverige valt har vi redan sett resultatet av, Naturvårdsverket och länsstyrelserna balanserar nu vargstammen på 400 djur, fortsätter han.

 

Fel av ministrar

Under innevarande år har två ministrar – Jennie Nilsson och Ibrahim Baylan (S) – sagt följande i riksdagen:

– Enligt EU-kommissionens riktlinjer kan det rapporterade referensvärdet inte vara ett intervall utan måste vara ett exakt värde.

 

Bara 4 av 24

Jägareförbundet har dubbelkollat ministrarnas påstående. Och granskningen visar att de inte är korrekta. 24 länder inom EU har rapporterat referensvärden, alltså gynnsam bevarandestatus, för varg. Förbundets granskning visar att endast fyra av länderna gör som Sverige och anger ett exakt värde.

Övriga 20 länder har valt en mer flexibel variant – med ett intervall för vargstammens storlek och bedömning om den nivån uppfyller kravet för gynnsam bevarandestatus.

Naturvårdsverket höjer referensvärdet för varg

– Eftersom länderna fått sina rapporteringar godkända av EU så det kan inte finnas ett absolut krav på exakta värden, säger Mikael Samuelsson, till Jagareforbundet.se.

 

”Onödigt stor vargstam”

Han är frågande till varför inte Naturvårdsverket undersökt hur övriga länder gör när de rapporterar referensvärdet till EU.

– Sverige har valt en rapporteringsmetod som leder till en onödigt stor vargstam. Detta är ytterligare ett misstag ­– eller felval – av Sverige, som måste rättas till. Nu är det upp till våra folkvalda att se till att Sverige inte självt försvårar förvaltningen och att de ger myndigheterna klara direktiv att minska stammen, säger Mikael Samuelsson.

Fakta

Vart sjätte år rapporterar Naturvårdsverket till EU status för varg och andra olika arter och naturtyper enligt artikel 17 i EU:s art- och habitatdirektiv.
Den senaste gången var 2019 så det dröjer alltså fyra år innan Sverige och Naturvårdsverket får möjlighet att byta inriktning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev