Jägareförbundet sågar Polisens förslag till nya regler för skjutbanor.
Foto: Martin Källberg

Jägareförbundet sågar Polisens nya regler

Polisens förslag till skärpta regler för skjutbanor sågas av Jägareförbundet.
– Eftersom det inte finns några problem kring skjutbanor behövs inga nya regler, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Polisens förslag till ett nytt regelverk kostar enligt Jägareförbundet mycket pengar och ökar byråkratin. Dessutom är de föreslagna reglerna ett direkt hot mot jaktstigar och träning på mindre banor.

Nya föreskrifter hot mot jägarnas skytte

– Begreppet tillfälliga skjutbanor finns inte ens i lagstiftningen, säger Ola Wälimaa, jägareförbundets jurist i en kommentar på förbundets hemsida.

Polisens argument för en ändring är att nuvarande regler inte följs. Om så är fallet menar Jägareförbundet att det rimliga är ökad tillsyn och fler kontroller, inte nya regler. Enligt Jägareförbundets beräkningar kan administrationskostnaderna för tillstånd öka med 500 procent, vilket inte anses som rimligt. Polisen har dessutom enligt Jägareförbundet inte mandat att införa nya regler.

Jaktstigar hotas av nya föreskrifter för skjutbanor

– Många små skjutbanor skulle få problem att klara av kostnader och regler för detta. Det skulle leda till sämre möjligheter för skytteträning, vilket naturligtvis går emot alla intentioner om säker jakt och hög jaktetik, säger Ola Wälimaa och fortsätter,

– Förbundet är mycket kritiskt. Förslaget kan inte accepteras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev