Jaktstigarna som företrädesvis hålls under vår och sommar lockar många jägare, unga och gamla, och är mycket viktiga för jaktskytteträningen. Foto: Jan Henricson

Jaktstigar hotas av nya föreskrifter för skjutbanor

Jaktstigar med både hagel och kula hotas när Polismyndigheten nu arbetar med att ta fram nya föreskrifter för skjutbanor. Om reglerna blir så strikta att de blir praktiskt omöjliga att uppfylla vore det förödande för jaktskytteträningen.

Jaktvårdskonsulent Lars Björk. Foto: Madeleine Lewander

Polismyndigheten ska ta fram nya föreskrifter för landets skjutbanor. I tisdags hölls ett så kallat dialogmöte med företrädare för jägarnas och sportskyttarnas organisationer på polishuset i Stockholm.

Under mötet presenterades ett utkast till föreskrifter, som om de antas kan vara ett hårt slag mot träningsskyttet som bedrivs i terräng. För sportskyttarnas del bland annat fältskytte och dynamiskt skytte, för jägarna gäller det företrädesvis jaktstigar, med både hagel och kula.

– Vi fick inte med oss någon kopia på arbetsmaterialet, utan det presenterades endast som en powerpoint. Både vi jägare och sportskyttarnas representanter hade kritiska synpunkter på det som framfördes, säger Lars Björk som är skytteansvarig på Svenska Jägareförbundet.

 

Mycket besvärligare

För jaktstigarna handlar det om att gamla stigar måste godkännas genom ett förfarande där kartor, bilder på mål och skjutplatser samt skjutriktningar och kulfång skickas digitalt till myndigheten. Ändringar som genomförs senare måste godkännas.

– Alla som arrangerar jaktstigar förstår hur väldigt mycket besvärligare det skulle bli. Inte bara byråkratin för att få skjutplatserna godkända, utan också vilka problem som uppstår i det fall man måste bygga om ett mål. Inte sällan går något sönder i samband med att målet görs iordning kvällen före att jaktstigen ska hållas. Om arrangören tvingas göra ändringar i målet, hur ska man hinna få det godkänt till nästa dag?, säger Lars Björk.

Under mötet sa representanterna för polisen att inget är klart ännu. Förslaget till nya föreskrifter ska tas fram under sommaren och gå ut på remiss i augusti, om allt går som planerat.

 

Orolig ansvarig

– Självklart är jag orolig. Jaktstigsskyttet är oerhört viktigt för jägarnas övningsskytte. Ett bättre och mer praktiskt skytte kan man inte få. Nu står vi inte ensamma utan sportskyttarna har också ett starkt intresse i att föreskrifterna utformas så att de inte hotar vårt skytte. Förhoppningsvis lyssnar myndigheten på våra synpunkter, säger Lars Björk.

Jägareförbundet har också föreslagit ändringar i föreskrifterna på skjutbanorna som skulle vara positiva för jaktskytteträningen.

– Det gäller bland annat älgbanan där vi vill att man istället för att ha en godkänd skjutpunkt, har ett godkänt skjutplatsområde. Genom det kan vi ha ett mer varierat skytte på älgen, med olika avstånd och skjutvinklar. Givetvis utan att tubba på säkerheten, säger Lars Björk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev