En ögonblicksbild från verkligheten då personer från APU störde och dokumenterade vargjägarna i Gårdsjöreviret. Inkräktarna, åtminstone en med kamera, syns längst bort i bilden. Foto: Privat

En ögonblicksbild från verkligheten då personer från APU störde och dokumenterade vargjägarna i Gårdsjöreviret. Inkräktarna, åtminstone en med kamera, syns längst bort i bilden. Foto: Privat

Jägareförbundet rekommenderar: Polisanmäl jaktsabotörer

I helgen har aktivister stört vargjakten på två olika platser i Värmland. Jägare har fotograferats vid samlingsplatser, och fått sällskap på passet av människor som uppenbarligen är ute efter att sabotera jakten. Jägareförbundet rekommenderar jägare att polisanmäla alla former av jaktsabotage.

Vid en samling för jaktlaget i Gårdsjöreviret på lördagen fotograferades både jägare och fordonens registreringsskyltar av aktivister från organisationen APU, Anti Poaching Unit.
Enligt jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen stod plötsligt fyra okända personer och lyssnade på jägarnas överläggningar. De uppträdde inte otrevligt, men fotograferade jägarna och bilars registreringsnummer.
I Forshagareviret fick jägarna påhälsning av människor som gick ut i jaktområdet, med syfte att förstöra jakten. Jaktledaren Hasse Andersson berättar för Ekot om maskerade personer med kamphundar som rörde sig i området.
– Med tanke på säkerheten, vi jagar med klass 1-vapen, är det inte bra. Nu måste vi diskutera vad vi ska göra, för på det här viset kan vi inte ha det, säger Hasse Andersson i radioinslaget.

 

Förslag till motåtgärder

Svenska Jägareförbundet har sammanställt en samling särskilda rekommendationer till jägare som blir utsatta för jaktsabotage av olika slag. I skriften Att hantera jaktsabotage finns en mängd råd och förslag på hur jägarna ska agera.
Enligt förbundsjurist Ola Wälimaa behöver jägare inte stillatigande se på när de störs såsom i Värmland den gångna helgen.
– Att prata med dem som stör, fotografera dem, ta bilars registreringsnummer och sedan göra en polisanmälan är lämpliga motmedel, säger Ola Wälimaa.
I rekommendationerna skriver förbundet att det är viktigt att jägarna hanterar en situation på ett korrekt sätt: ”Det sista jakten behöver är en inspelning av en förbannad jägare som viftar med sitt vapen”.
Broschyren tar upp hur jägarna kan ta initiativet, hur kontakter med media kan ske samt en kort genomgång av lagstiftningen.

 

Ett ofredande

Att medvetet störa eller sabotera jakt rubriceras som ofredande eller egenmäktigt förfarande. Att sabotera jakttorn, vilthägn eller att släppa ut djur kan vara skadegörelse eller framkallande av fara för annan.
– Det vargjägarna i Värmland råkade ut för kallar jag för ofredande. Jakten är laglig och jägarna har all rätt att utöva den utan att bli störda, säger Sven Johansson på Jägareförbundets juridikavdelning.
Han menar att det är viktigt att jägaren håller huvudet kallt i sådana situationer. Att på ett säkert sätt avlägsna vapen är det första.
– Låt en jaktkamrat gå undan med vapnen, eller lås in dem i bilen. Hur säkert det än hanteras så kan blotta närvaron av ett vapen vändas emot jägaren av de som stör jakten.
– Efter det, konfrontera personerna som stör jakten. Det är bra om det kan göras tillsammans med någon annan för att ha vittne till vad som sker. Uppträd korrekt, informera om att jakten är laglig, fotografera och polisanmäl, säger Sven Johansson.

 

Mer om Jägareförbundets rekommendationer kan läsas i Att hantera jaktsabotage.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev