– Jakt är viltvård och jägarna är viktiga för naturvården. Jägarexamen är en fantastiskt allmänbildande utbildning, säger Madeleine Lilliehöök, som är valberedningens förslag till en av de vakanta ledamotsposterna i Svenska Jägareförbundets styrelse. Foto: Marie Gadolin

Jägareförbundet: Nya ledamoten rör gärna om i grytorna

Premium

Hon har kallats advokat i gummistövlar, och skrattar igenkännande åt den beskrivningen. Madeleine Lilliehöök, 61, är verksam över hela landet med skogs-, miljö- och fastighetsärenden. Nu är hon föreslagen av valberedningen att ta plats i Svenska Jägareförbundets styrelse.

Madeleine Lilliehöök. Foto: Marie Gadolin

Madeleine Lilliehöök växte upp utanför Falkenberg i Halland på en större gård som fortfarande drivs av familjen. Hon har jakten med sig sedan barndomen och hänvisar gärna till sin bror och pappa som jaktliga föredömen, vad gäller etik, säkerhet och hundanvändning. Alla i familjen jagar, så även de båda vuxna döttrarna.

– Jag är uppvuxen med vorsteh och tax och har själv haft en jaktlabbe. Min brorson Filip ska ha en labradorkull, så kanske kan jag få en ny redan i vår, säger Madeleine och berättar att det även finns wachtelhund och borderterrier i den närmaste familjen.

 

Årlig tradition

En årlig tradition är en skyttetävling för familjemedlemmarna på Susegårdens skjutbanor i Halland.

– Den har jag instiftat till minne av min pappa som gick bort alldeles för tidigt. Han brann för jakten och hagelskyttet, säger Madeleine.

Men jakten hör till fritidssysselsättningarna. Till vardags arbetar hon i egen regi i Advokatfirman Lilliehöök AB.
– Jag jobbar mycket med fastighetsrätt, miljö- och vattenlagstiftning. Det kan gälla försäljning av skogsfastigheter, miljötillstånd och till exempel vattendomar för gamla vattenkraftverk.

 

Central adress

Madeleine bor i en vacker takvåning med imponerande utsikt ett kort stenkast från Juridicum i Lund, där juridikstudierna ägde rum och där hon även har undervisat. Efter att ha suttit ting i Trelleborg arbetade hon under en längre period på en affärsjuridisk advokatbyrå i Stockholm.

– När advokatfirman behövde en filial i Malmö flyttade jag ner och upptäckte att jag trivdes bättre i Skåne, så jag blev kvar.

Det blev 15 år på en gård utanför Vellinge och efter en kort tid i Malmö gick flytten åter till Lund.

– Min man och jag köpte hela den här fastigheten som varit en akademisk institution och gjorde om den till 14 bostadsrätter, jag har även mitt kontor i byggnaden, säger Madeleine.

Adressen kan knappast bli mer central, bakgården vetter ut mot Lundagård och Domkyrkan, på andra sidan huset ligger Lunds stadsbibliotek.

 

” Jag jagar helst fågel; fasaner och änder.”

 

Madeleine spenderar även tid i Blekinge, utanför Ronneby, där hennes make Anders Althin har en jaktmark med mycket vildsvin och en del älg och hjort.

– Men jag jagar helst fågel; fasaner och änder.

Drömmen är att kunna vara med på ripjakt.

– Jag har varit medbjuden många gånger men det är i slutet av augusti och det är alltid en massa förhandlingar då, efter att domstolarna har haft sommarstängt. Så jag har inte varit med, men hoppas att det kan bli av i år.

 

Höga krav på företagare

Som advokat företrädde hon en stor grupp markägare på Hallandsåsen, som drabbades hårt när järnvägstunneln byggdes. Hon hade då som tack en stående inbjudan till älgjakten på åsen.

– Ibland är det väldigt svårt att vara företagare och driva en verksamhet på landsbygden eftersom det ställs så höga krav och äganderätten naggas ständigt i kanten, säger Madeleine.

Hon upplever också att i ärenden som rör miljöfrågor agerar myndigheter väldigt olika i olika delar av landet.

– Jag får känslan att handläggare, främst på länsstyrelserna, blandar in privata intressen och åsikter i besluten och så får det inte vara, säger hon.

Där är det inte svårt att se kopplingen till aktuella jaktfrågor, som till exempel skyddsjakt på varg.

 

”Det är ju otroligt hur det kan gå till, det finns inga proportioner.”

 

Madeleine Lilliehöök upplever utifrån sitt juristperspektiv att jägare vid misstänkta jaktbrott inte behandlas på ett rättssäkert sätt, vilket hon bland annat baserar på att ha följt Karl Hedin-fallet på nära håll, som god vän till hans advokat Sven Severin.

– Det är ju otroligt hur det kan gå till, det finns inga proportioner, säger hon och fortsätter:

– Nu jobbar jag ju inte med brottmål, men jag hör och ser vad som händer.

 

Aktuella frågor

Madeleine Lilliehöök är engagerad i jakt på olika sätt och rör gärna om i grytorna!
Foto: Margret Lilliehöök

Under årens lopp har Madeleine suttit i en rad styrelser, bland annat i försäkringsbolaget Sveland, i olika banker, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och i systern Agneta Lilliehööks mediaföretag.

– Nu är jag ännu inte invald i Jägareförbundets styrelse och vet inte vad som förväntas av mig. Men jag tror att jag kommer att landa i aktuella frågor som vargfrågan och fjälljakten. Vad kommer till exempel att hända efter domen i Girjas-ärendet i Högsta domstolen?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev