Publicerad 30 november 2020 - 18:55

Lagen reglerar att vapen är inlåsta i godkänt säkerhetsskåp när de inte används. Var skåpet är placerat har ingen betydelse i sammanhanget, anser Jägareförbundet som kräver ändring.

Lagen reglerar att vapen är inlåsta i godkänt säkerhetsskåp när de inte används. Var skåpet är placerat har ingen betydelse i sammanhanget, anser Jägareförbundet som kräver ändring. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet kräver att Polisen följer vapenlagen

Det finns inget i vapenlagen som säger att vapen inte får förvaras i annat säkerhetsskåp än det som finns där ägaren är mantalsskriven. Tvärt om så strider Polisens uppfattning om vapenförvaring mot lagstiftningen. Det hävdar Svenska Jägareförbundet som i en skrivelse till Polismyndigheten hemställer att de allmänna råden om förvaring ändras.

En motion från Torbjörn Lövbom, Västerbotten, till Jägareförbundets stämma tidigare i år, föreslog att förbundet ska verka för att reglerna kring vapenförvaring ändras.

Förbundet har nu gått vidare med motionen och i en skrivelse till Polismyndigheten hemställer Jägareförbundet att de allmänna råden om vapenförvaring ändras. Helt enkelt för att det inte finns något stöd i vapenlagen för vad polisen kräver. Enligt förbundet strider till och med polisens uppfattning om hur vapen ska förvaras mot vapenlagstiftningen.

 

En rekommendation

Enligt vapenlagen ska vapen när de inte används förvaras i godkänt säkerhetsskåp. Var skåpet ska vara placerat säger inte lagen något om. Inte heller står det något om platsen för skåpet i förordningen eller i andra bindande föreskrifter.

Polisen har däremot upprättat ett allmänt råd (något som i Jägareförbundets skrivelse sägs vara en rekommendation och ingen bindande föreskrift) som säger att en vapenägare ska hålla sin egendom under sådan uppsikt att obehörig inte kan komma åt den.

I de allmänna råden tolkas det som att man ”bör” förvara sina skjutvapen i sin bostad, vilket i regel innebär på adressen man är mantalsskriven.

 

Allvarliga följder

För många innebär detta ett stort besvär. En student som är skriven på studieorten kan inte förvara vapnen hemma hos mamma och pappa, där hon också jagar. Någon som har flyttat till ny bostad men ännu inte ändrat adress kan inte ta med sig vapen och vapenskåp. En jägare som flyttat till storstan kan inte förvara vapnen hemma hos jaktkamraten, där han har sina jaktmarker. Ja, det finns fler exempel.

Följderna för den som bryter mot Polismyndighetens allmänna råd angående förvaring riskerar också att bli allvarliga, med återkallade licenser. Att vapnen förvaras i godkänt säkerhetsskåp räcker inte, skåpet måste stå på hemadressen.

Det innebär att en så långtgående åtgärd som att återkalla en vapenägares licenser baseras på ett allmänt råd, som varken är förankrad i lag eller bindande föreskrift. Något som nu ifrågasätts av Svenska Jägareförbundet.

 

Inskränker lagen

På Jägareförbundet anser juristen Ola Wälimaa och generalsekreterare Bo Sköld, som undertecknat skrivelsen, att det är skrivningen i 5:e kapitlet, 2:a paragrafen vapenlagen som ska gälla, och att polisens allmänna råd inte kan inskränka lagstiftningen.

Vapenlagen ställer endast krav på förvaring när vapnet inte brukas. Kraven på uppsikt enligt vapenlagens 1:a paragraf i 5:e kapitlet är inte relevanta i sammanhanget. Dessa krav avser endast vapen som brukas, inte de som förvaras, hävdar Jägareförbundet som också skriver att polisens tolkning strider mot vapenlagen.

I skrivelsens avslutande del uttrycks en förhoppning om att Polismyndigheten vill diskutera en ändring av de allmänna råden, samt andra frågor som berör myndighetens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram