Publicerad 4 maj 2018 - 09:17

Jägareförbundet vill ge jägare som jagar i nationalparker möjlighet att skydda hundar med stöd av 28§ jaktförordningen, den så kallade nödvärnsrätten. Den gäller idag inte i nationalparker. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet: Ge jägare rätt att skydda sina hundar i nationalparker

Nödvärnsrätten ska gälla för hundar som används vid jakt i nationalparker. Det anser Jägareförbundet i ett remissvar till regeringen inför en föreslagen ändring av den så kallade nödvärnsrätten.

Naturvårdsverket har föreslagit en förändring av paragraf 28 jaktförordningen. I den pågående revideringen av den så kallade nödvärnsrätten är förslaget från myndigheten att renägare ska ges rätt att skydda sina renar vid pågående rovdjursangrepp i nationalparker.

Så är inte fallet idag.

 

Positiv till ändring

Jägareförbundet ser positivt på ändringen, men vill också stärka skyddet och möjligheten att skydda hundar som används för jakt i nationalparker.

– Jakt bedrivs i vissa nationalparker och då även med hund. Framför allt gäller det nyare nationalparker där tidigare ägare förbehållit sig jakträtt vid försäljning till staten, skriver förbundets jurist Ola Wälimaa och generalsekreterare Bo Sköld i yttrandet.

På samma sätt som vid jakt på andra områden så är det enligt Jägareförbundet rimligt att kunna skydda sin hund även inom nationalparker. Förbundet pekar på att det handlar om mycket få tillfällen där nödvärnsrätten kommer att utnyttjas, men att möjligheten kan vara avgörande för acceptansen för bildandet av nya nationalparker.

 

Få tillfällen

Under de senaste tre åren har nödvärnsrätten använts för att avliva fyra rovdjur.

Jägareförbundet vill även ändra nuvarande skrivning i paragraf 28a i jaktförordningen där ”jakthund som används av jaktlag” bör ändras till ”hund som används vid jakt”. Alla vet vad en hund är, värre är det enligt förbundet att definiera ett jaktlag.

– Och varför skulle inte en ensam jägare som är ute och jagar på sin egen jaktmark kunna skydda sin egen hund? skriver Jägareförbundet.

Nödvärnsrätten

Utdrag ur 28§ jaktförordningen:

28 a § Åtgärder enligt 28 § andra-fjärde styckena får även vidtas av annan som handlar på uppdrag av ägaren eller vårdaren för att skydda jakthund som används i jaktlag, tamdjur som befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret eller vilt som hålls i vilthägn eller liknande anläggning enligt 41 a §.

28 b § Åtgärder enligt 28 och 28 a §§ får vidtas på annans jaktområde och trots bestämmelserna i 9 §. Sådan jakt är dock inte tillåten inom nationalparker. Förordning (2009:310).

 

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram