Nödvärnsrätten kan även gälla rovdjursangrepp mot ren i våra nationalparker. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nödvärnsrätten kan även gälla vid rovdjursangrepp mot ren i våra nationalparker. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nödvärnsrätten kan användas för att skydda ren mot rovdjur

Det kan bli möjligt att utnyttja paragraf 28 i jaktförordningen för att skydda ren mot rovdjur i nationalparker. Naturvårdsverket föreslår ändringen för att göra det lättare att bilda nya nationalparker.

Enligt 28 § jaktförordningen får ett tamdjurs ägare eller vårdare under vissa förutsättningar skrämma eller döda björn, varg, järv eller lodjur för att förebygga eller avbryta angrepp. Paragraf 28 kan tillämpas utan att ett särskilt beslut om skyddsjakt krävs.

Rovdjuret får endast dödas om det inte går att skrämma bort det eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet, men den rätten gäller idag inte i nationalparker.

– Naturvårdsverket gör bedömningen att förslaget förbättrar förutsättningarna för att bedriva renskötsel i nationalparker och för att etablera nya eller utvidga befintliga nationalparker i renskötselområdet, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen vid Naturvårdsverket.

 

Väldigt få djur

Under de senaste tre åren har nödvärnsrätten använts för att döda fyra djur. Naturvårdsverket gör bedömningen att den föreslagna förändringen inte kommer att påverka rovdjurens bevarandestatus eller jaktens omfattning i nationalparker i stort.

I arbetet med att bilda en nationalpark i området Vålådalen-Sylarna-Helags i Jämtlands län har de berörda samebyarna krävt att möjligheten till skyddsjakt med stöd av 28 § jaktförordningen ska finnas kvar även i en framtida nationalpark.

Eftersom renskötare i en nationalpark för närvarande saknar rätten att döda rovdjur för att skydda ren vid rovdjursangrepp anser Naturvårdsverket att bildandet av en nationalpark försvårar renskötseln i ett område.

 

Viktig förändring

– Naturvårdsverket bedömer att möjligheten att använda 28 § jaktförordningen i nationalparker trots den relativt begränsade användningen är viktig för renskötseln och har stor principiell betydelse därför att 28 § ger en renskötare möjligheten förhindra eller avbryta ett rovdjursangrepp, säger Ola Larsson, projektledare för arbetet med att bilda en nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev