söndag 25 september

Publicerad 8 maj 2020 - 18:25

Girjasmålet i Högsta domstolen kan leda till nya rättegångar och krav på ett politiskt beslut i frågan om samernas rätt till jakten och fisket på statens mark. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet förutsätter att länsstyrelsen fortsätter sälja jakt- och fiskekort

Premium

Talma sameby vill sköta jakt- och fiskeupplåtelserna och flaggar för rättslig prövning om inte länsstyrelsen går samebyn till mötes. Länsstyrelsen kommer få svårt att gå samebyn till mötes utan klartecken från regeringen och staten, tror både Jägareförbundet och Svenska samernas riksförbund, SSR.

Frågan många ställde sig efter Girjasdomen i Högsta domstolen, HD, var om fler samebyar skulle hävda samma rätt, alltså ensamrätt att upplåta småviltjakten och fisket.

Svaret har kommit. Delvis i alla fall, när Talma sameby nu kräver att länsstyrelsen snarast upphör med att upplåta jakten och fisket på samebyns område.

Aslak Allas, ordförande i Talma sameby:

– Jag har inte några mer kommentarer än det som vi begärt i brevet till länsstyrelsen. Jag kan bara hänvisa till det.

Aslak Allas berättar att skrivelsen är förankrad inom samebyn.

 

Gäller bara Girjas

Birgitta Isaksson.

Jägareförbundets ordförande i Norrbotten, Birgitta Isaksson, säger att Girjasdomen rörde endast Girjas geografiska område, med de speciella omständigheter som är inom den samebyn.

– Länsstyrelsen Norrbotten har också konstaterat att de ska fortsätta sälja jakt– och fiskekort på andra områden precis som tidigare. Jag förutsätter att länsstyrelsen fortsätter med den hållningen och inväntar näringsdepartementets utredning med anledning av HD:s dom, säger hon.

 

Vägledande dom

När Svensk Jakt bevakade Girjasdomen HD berättade justitierådet Anders Eka, ordförande, att HD är en prejudikatinstans och att man därför kan förutsätta att det resonemang och de grunder som domstolen kommit fram till kommer att få genomslag i andra liknande tvister.

I Girjasmålet fick samebyn framgång på grund av att samebyn anses ha förvärvat upplåtelserätten genom urminnes hävd, men att det också varit beroende av omständigheterna så vitt gäller Girjas område.

Frågan är om samma historiska omständigheter gäller för exempelvis Talma sameby.

 

Kräver nya beslut

Anders Iacobæus.

Enligt Anders Iacobæus, styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet, gällde Girjasdomen enbart Girjas område. Det prejudicerande i domen är enligt honom i princip bevisvärderingen och bevisbördan som kan få betydelse i kommande rättegångar.

– Talma samebys skrivelse understryker än en gång hur viktigt det är att få ett politiskt beslut som omfattar hela fjällkedjan, säger han.

Talma sameby kräver att länsstyrelsen stoppar jakten och fisket

Jenny Wik-Karlsson.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund, SSR, är inne på samma linje.

– Det är säkert flera samebyar som funderar på hur de ska agera om inte regeringen adresserar att den tänker titta på frågan. Det är ganska tyst från regeringens sida och då blir det funderingar, säger hon och tillägger att hon inte är förvånad över att Talma sameby nu agerar.

– Våra medlemmar och säkert även jägarkåren befinner sig i ett vakuum och det är olyckligt eftersom det riskerar att spä på eventuella konfliktytor som ligger och gror.

Jenny Wik Karlsson säger också att även länsstyrelsen hamnar i ett slags vakuum.

 

Nytt rättsläge

Fråga är om länsstyrelsen utifrån Girjasdomen kan ta ett beslut att sluta sälja jakt– och fiskekort i områden där Talma sameby bedriver renskötsel.

– Länsstyrelsen kan inte som myndighet agera utan att få signaler från den de företräder, det vill säga staten, säger Jenny Wik Karlsson.

Och om inte länsstyrelsen kan agera så har nu Talma sameby flaggat för att i så fall vidta rättsliga åtgärder.

– Varje sameby agerar utifrån sina aspekter men det är klart att det finns delar i Girjasdomen som är applicerbara på andra samebyar, framför allt ganska viktiga rättsprinciper, säger Jenny Wik Karlsson.

Länsstyrelsen i Norrbotten har ännu inte tagit ställning till hur skrivelsen från Talma sameby ska hanteras.

– Vi har inte mycket att säga. Vi har tagit emot den här skrivelsen och kommer att bereda och titta på den. Rent principiellt är det här en fråga som kanske inte är på länsstyrelsens bord, men vi ska nu se hur vi ska hantera den, säger Fredrik Hedlund, kommunikationschef vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram