Licensjakten på varg drar igång den 2 januari 2018. Foto: Olle Olsson

Jägareförbundet Dalarna överklagar vargjakten

Jägareförbundet Dalarna överklagar licensjaktsbeslutet på varg.

Förbundet yrkar på att länsstyrelsen ska utöka licensjakten till att omfatta ytterligare ett vargrevir, samt att det av beslutet ska framgå att strävan ska vara att fälla samtliga vargar i reviret.

Jägareförbundet skriver i sin överklagan: ”Vintern 2016/2017 berördes länet av 9 revirhävdande par samt 15 föryngringar därav 9,3 länsegna föryngringar. Nivån på vargstammen har inte nämnvärt förändrats sedan 2013 trots Riksdagens beslut om att koncentrationen av varg skall minskas där den är som tätast och socioekonomisk hänsyn skall tas. Enligt Jägareförbundet Dalarnas uppfattning finns utrymme att utöka licensjakten på varg i Dalarna med ytterligare ett länseget eller med Värmland länsöverskridande vargrevir utan att underskrida varken länets förvaltningsnivå eller beslutat referensvärde i Sverige.”

 

Minska koncentrationen av varg

Jägareförbundet konstaterar också att det i Högsta förvaltningsdomstolens dom den 30 december 2016 framgår tydligt att det finns utrymme inom gällande svenska lagstiftning och EU-direktiv att medge licensjakt på varg som syftar till att minska koncentrationen av varg och ta socioekonomisk hänsyn, så länge inte vargens bevarandestatus äventyras.

Förbundet menar att de 355 vargarna som inventerades föregående vinter innebär att stammen, efter vårens föryngring, vida överstiger referensvärdet 270 vargar.

 

Sex vargar i Dalarna

Enligt länsstyrelsen Dalarnas tidigare licensjaktsbeslut får sex vargar fällas i Flatenreviret i Dalarnas län.

– Ett hån mot landsbygdsbor och jägare som ska bära rovdjursbördan. Tilldelningen är alldeles för liten. Den minskar inte stammens storlek och den minskar inte koncentrationerna där stammen är som tätast, sa Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg till Svensk Jakt direkt efter beslutet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev