Foto: Johnny Olsson

Jägareförbundet: Dags att visa älgen hänsyn

Jägareförbundet Norrbotten föreslår att brunstuppehållet på älg återinförs inom Piteå, Älvsbyn, Luleå, Boden, Kalix och Haparanda kommuner.

Enligt förbundet ska brunstuppehållet vara under de två första veckorna i oktober.

”Vi hoppas att klokskapen segrar, att länsstyrelsen och viltförvaltningsdelegationen lyssnar på de som faktiskt genomför jakten”, skriver Jägareförbundet Norrbotten i ett pressmeddelande.

 

Försöksperioden avslutas?

Den 12 april ska länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation fatta beslut om jakttid för älg. I några år har älgjakten i Norrbotten bedrivits på försök utan uppehåll under den så kallade brunstperioden.

Nu vill Jägarförbundet Norrbotten att försöksperioden avslutas i delar av länet:

”Länets jägare anser att detta är att göra avkall på en viktig grundprincip, att inte jaga viltet under deras föryngrings- och parningstid. I länets nordliga områden gör mörker och snö att vi tvingas kompromissa i detta. I de mer kustnära områdena finns det inte skäl att fortsätta med denna försöksjakt under brunst utan istället återgå till grundprincipen, att sätta jakttider med hänsyn till god etik och omtanke om viltet. Via studier av älgar och med hjälp av GPS-teknik så vet vi när den mest intensiva brunsten förekommer i Norrbotten.”

 

Diametralt förslag

Länsföreningen fortsätter:

”Jägareförbundet har lyssnat av jägarna i hela länet. I de älgförvaltningsområden som är närmast kusten är en överväldigande majoritet av jägarna för att återfå ett av länsstyrelsen beslutat brunstuppehåll. Länsstyrelsen förslår dock ett direkt diametralt förslag med jakt under brunst och avsaknad av hänsyn till vare sig älgen, älgjägarna, småviltjägarna eller andra som nyttjar skogen. Vi anser det förutom anmärkningsvärt, att direkt frånsäga sig sitt ansvar för förvaltningen av vår älgstam i Norrbotten”, skriver länsföreningen i sitt pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev