Publicerad 4 oktober 2019 - 13:30

Många jägare i Västra Götaland går miste om årets höjdpunkt, älgjakten. Trots att företrädare för Jägareförbundet vädjar till länsstyrelsen att änka om står beslutet fast. Foto: Jan Henricson

Jägare vädjar till länsstyrelsen för att få jaga älg

I ett brev vädjar ordförandena i Jägareförbundets tre länsföreningar i Västra Götaland till länsstyrelsen att den ska ändra beslutet att inte tilldela älgar till licensområden som slarvat med återrapporteringen. Men länsstyrelsen ger kalla handen, beslutet står fast.

Svensk Jakt har tidigare berättat att 49 licensområden i Västra Götaland inte får någon tilldelning till årets jakt, vilket innebär att 53 vuxna älgar och 80 kalvar inte delas ut.

 

49 licensområden får inga älgar att jaga

 

Bakgrunden är att områdena inte rapporterat förra årets jakt, något som man enligt reglerna är tvungen att göra. Länsstyrelsen har i flera år arbetat med att få jaktlagen att rapportera, men sätter sedan ett par år tillbaka hårt mot hårt; den som inte rapporterar jaktresultatet blir utan älgar året därpå.

För två år sedan blev sju områden utan jakt, förra året inget. Men så i år fick 49 licensområden inga älgar i tilldelning. Många av dem är små lag med en kalv på tilldelningen, men det finns också större områden där samjakt bedrivas. Bland annat ett storlicensområde som egentligen skulle haft 39 älgar på licensen.

 

Tredje part

Göte Johansson, ordförande Jägareförbundet Västra Götaland Väst

För de drabbade jägarna är det naturligtvis ett hårt slag att inte få jaga älg i höst, och nu reagerar ordförandena i Jägareförbundets tre länsföreningar i Västra Götaland med ett brev, eller en skrivelse.

I den vädjar man till länsstyrelsen att ompröva sitt beslut, eftersom det drabbar tredje part, det vill säga jägare som inte har något med jaktlagens administration att göra.

Så här skriver ordförandena:

”Jägareförbundet Västra Götaland Väst, Södra Älvsborg och Skaraborg anser principiellt inte att länsstyrelsen har gjort fel i sitt handlande då rådande lagstiftning är tydlig gällande återrapportering av fälld älg. Vi finner det ändå oacceptabelt att tredje part drabbas av beslutet och önskar därför att länsstyrelsen omprövar sitt beslut.”

 

Svaret är nej

Men på länsstyrelsen tänker man inte gå de tre jägarföreträdarna till mötes. Chefen för viltenheten, Johan Larsson, säger till Svensk Jakt att beslutet står fast.

– Vi har tagit samma beslut tidigare och då inte dragit tillbaka det. För rättssäkerhetens skull och för att vi ska behandla alla lika så kan vi inte ändra oss i år, säger Johan Larsson.

Han tycker det är tråkigt beslut att behöva ta, och vill inte vara med om det fler gånger.

– Vi gör det för att vi på länsstyrelsen ska få arbeta med rätt saker, för att minska våra kostnader. Vi hoppas att det här ska ha effekt till kommande år.

 

Många straffas

Magnus Kelldén, ordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg.

Svaret blir alltså nej trots att de tre ordförandena betonar hur viktig älgjakten är för jägarkåren och vilka konsekvenser den uteblivna jakten får. Inte bara i färre jakttillfällen och mistad köttandel vilket ger ekonomiska konsekvenser, utan också för risken för ökade skogsskador och fler viltolyckor.

De som utsetts att sköta administrationen har av olika skäl inte klarat av sitt uppdrag. Enskilda personer kan göra misstag, men att på grund av det straffa så många fler jägare ger orimliga konsekvenser, skriver de tre jägarföreträdarna.

Brevet är undertecknat av Magnus Kelldén, ordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg, Göte Johansson, ordförande i Jägareförbundet Västra Götaland väst samt Kurt Andersson, ordförande i Jägareförbundet Skaraborg.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram