Publicerad 10 september 2019 - 11:20

Jägare i 49 licensområden i Västra Götaland får låta sina studsare vila under årets älgjakt. Foto: Jan Henricson

49 licensområden får inga älgar att jaga

49 licensområden i Västra Götaland får ingen tilldelning till årets jakt. Det innebär att 53 vuxna älgar och 80 kalvar inte delas ut. Länsstyrelsen sätter genom detta press på de jaktlag som inte slutredovisar jaktresultatet.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har också tidigare år inte delat ut älgar till licensområden som slarvar med redovisningen av älgjakten. Men då har det endast varit ett fåtal lag som drabbats av sanktionerna.

För två år sedan blev sju områden utan jakt. Förra året var det inget. Men så i år formligen exploderade antalet licensområden som inte rapporterade sin jakt, till 49 av totalt 350. Sammantaget innebär det att 53 vuxna älgar och 80 kalvar inte delas ut.

– Det är egentligen ingen nyhet att vi tillämpar den här ordningen. Skillnaden är att det är så många i år, vilket är överraskande för jag trodde att vårt beslut fått resultat, säger Johan Larsson som är chef på länsstyrelsens jakt- och viltenhet.

I huvudsak rör det sig om små licensområden, spridda över länet, många med bara en kalv på tilldelningen. Men det finns emellertid ett stort licensområde som egentligen skulle ha haft 39 älgar på licensen som nu inte får någon älg på tilldelningen. Det enda förvaltningsområde där samtliga licensområden får tilldelning återfinns i norra Dalsland.

 

Varför är då länsstyrelsen så här hårda mot de jaktlag som slarvar med rapporteringen?

– Vi har en administration som blir dyrare och dyrare om vi inte hjälps åt. Jaktlagen ska slutrapportera resultatet av älgjakten. På länsstyrelsen ska vi syssla med annat. När vi måste lägga tid och pengar på att skicka påminnelser, och på andra sätt arbeta för att få in uppgifterna, drabbar det alla, säger Johan Larsson.

Därför har man tidigare informerat licensområdena om att utebliven rapportering innebär att noll älgar i tilldelning kommande jaktår.

– I några fall har vi gjort undantag då utebliven rapport berott på sjukdom eller någon annan förmildrande omständighet, säger Johan Larsson.

Han har fått få reaktioner från jaktlag som drabbats av länsstyrelsens hårdare inställning.

– Alla har fått information att de riskerar att bli utan älgjakt om de inte rapporterar, och att vi inte skickar några påminnelser. Det är faktiskt bara ett fåtal som hört av sig.

Ordföranden i Jägareförbundet Södra Älvsborg Magnus Kelldén tycker det är rimligt att licensområdena uppfyller kravet att rapportera jaktresultatet.
Foto: Lars Nilsson

Rimligt krav

På Jägareförbundet Södra Älvsborg har ordföranden Magnus Kelldén förståelse för att länsstyrelsen sätter hårt mot hårt. Hans länsförening består till största delen av älgskötselområden, men där finns också licensområden varav några inte får någon tilldelning i år.

– Licensområden har få skyldigheter jämfört med skötselområden som ska spillningsinventera, lämna förvaltningsplaner, och mycket annat. Jag tycker det är rimligt att licensområdena måste uppfylla det lilla krav det innebär att de måste rapportera jaktresultatet, säger Magnus Kelldén.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram