Arkivfoto: Olle Olsson

Jägare i kö för vildsvinsjakt

När Fredrik Sandgren som driver en gård utanför Nybro behövde hjälp med vildsvinsjakt blev gensvaret omedelbart. På kort tid hade han tio jägare i kö för att få vakta vid hans åkrar.

I början på veckan upptäckte Fredrik Sandgren att vildsvinen haft fest på hans åkermark. Eftersom han inte har tid att vakta själv lade han ut ett upprop på en Facebookgrupp för jägare som han är medlem i.

– Gensvaret blev betydligt bättre än jag kunnat tänka mig. På kort tid hade tio jägare anmält intresse. Den förste kom och satte sig samma kväll, säger Fredrik Sandgren till Svensk Jakt.

 

Intresse finns

I sitt inlägg på Facebook lade Fredrik Sandgren ut en bild som visade vildsvinsböket, skrev att han haft påhälsning under natten, att han höll med eftersökshund och att fällt vildsvin tillföll skytten.

– Jag tror inte det sista har någon avgörande betydelse, men det är klart att det blir en extra sporre för jägaren, säger Fredrik Sandgren.

Han menar att lantbrukare överlag är för dåliga på att utnyttja det jaktintresse som finns för att få hjälp att skydda åkrar och grödor.

– Jag är visserligen jägare, men jag har djur och brukar jorden också, och är kanske på grund av det mer positiv. Men jag upplever att många är negativa och säger att jägarna inte ställer upp. Min uppfattning är det motsatta, jägarna är klart intresserade av att hjälpa till, säger Fredrik Sandgren.

 

När Fredrik Sandgren lade ut en förfrågan om hjälp med vildsvinsjakt på Facebook fick han många svar från intresserade jägare.

 

Fortsatt hjälp

Fredrik kände inte jägaren som dök upp hos honom första kvällen för en kort introduktion. Om han inte lyckades med jakten som skulle ge en avskräckande effekt på vildsvinen var meningen att nästa jägare som anmält intresse skulle få chansen.

– Om man som markägare eller brukare ställer upp och hjälper till med transport om det skjuts, med eftersökshjälp om man har möjlighet till det, med jakttorn och annat så är det inte svårt att få hjälp. Om man däremot har omfattande skador och ska ha betalt för att någon jagar blir det svårare, säger Fredrik Sandgren.

Han kommer att be om hjälp även i framtiden om så behövs.

– Jag är som sagt jägare själv, men har inte möjlighet att sitta och vakta om nätterna. Då är det väl utmärkt att erbjuda de som kan jaktmöjligheter, säger Fredrik Sandgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev