lördag 23 september

En så kallad ljuslogger kan användas för att kartlägga vilka platser en fågel besöker under ett år. Just denna sitter på en av de småskrakar som har märkts i Sörmlands skärgård. Foto: Iben Hove Sørensen

Jägare kan hjälpa dykandsforskningen

Under året har ett forskningsprojekt påbörjats i Sörmlands skärgård på ejder, svärta och småskrake. Jägare ombeds att hjälpa till.

Projektet är ett samarbete mellan forskare och jägareförbunden i Sverige och Danmark och kommer att pågå flera år. En bärande del av projektet är att fåglar förses med en liten sändare och att de ringmärks med individuella stålringar.

 

Rapportera in

Jägare rör sig i området där få andra människor, vistas inte minst i skärgårdsmiljön. Om någon människa skulle stöta på en död ringmärkt fågel av dessa tre arter, är det sannolikt en jägare.

Hittas sändaren som satts på vänster ben hoppas forskningsprojektet att man tar kontakt med ansvarig på Svenska Jägareförbundet, Niklas Liljebäck. Om endast stålringen hittas, men inte sändaren, rapporteras detta med fördel direkt till Svenska Ringmärkningscentralen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev