Bland andra yrkesjägare ombeds besvara en enkät från SLU och SVA som ska uppskatta hur många inom riskutsatta grupper som är vaccinerade mot TBE. Foto: Jan Henricson

Jägare kan bidra i arbetet mot fästingburen sjukdom

Allt fler människor drabbas av den fästingburna sjukdomen TBE. För att kunna uppskatta framtida risker för TBE i Sverige genomför Umeå universitet och SVA en enkätundersökning som riktar sig till människor som arbetar i riskgrupper, bland andra yrkesjägare och eftersöksjägare.

Den allvarliga sjukdomen TBE som smittar människor genom fästingbett, fortsatte att öka under förra året, med cirka 600 rapporterade fall. Trenden har under flera år varit ökande, med en större geografisk utbredning över landet.

TBE kan leda till svåra fall av hjärninflammation. De flesta som drabbas blir återställda, men så många som en tredjedel får bestående neurologiska besvär.

Effektivt skydd

Särskilt utsatta är yrkesgrupper som rör sig mycket i skog och mark – skogsarbetare, lantbrukare, naturvårdare och jägare.

Ett effektivt sätt att skydda sig mot sjukdomen är vaccination. Genom att få kunskaper om vilken inställning människor i dessa grupper har till vaccination, och om de är vaccinerade, kan forskarna uppskatta framtida risker för TBE i befolkningen.

Utvärdera medvetenhet

Därför vänder sig forskare vid Umeå universitet och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sig till yrkesverksamma i flera riskgrupper, bland andra yrkesjägare och eftersöksjägare, med en enkät med frågor där man vill utvärdera kunskap, medvetenhet och praxis kring TBE-vaccination.

– TBE-fallen ökar och det är angeläget att öka kunskapen om hur man skyddar sig mot att bli smittad. Människor som arbetar med jakt och som vistas mycket i naturen är en tydlig riskgrupp, och därför är det bra om de deltar i den här undersökningen, säger statsveterinär Erik Ågren vid SVA till Svensk Jakt.

Enkäten är öppen att besvara fram till den 24 juni i år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev