Fästingar sprider både TBE och borrelia. Foto: Jan Henricson

Antalet fall av TBE fortsätter att öka

Fästingsjukdomen TBE ökar snabbt i Sverige. Under 2023 rapporterades 600 fall och nu uppmanar Folkhälsomyndigheten människor som finns i utsatta områden att vaccinera sig.

Personer som bor eller av annan anledning vistas i områden med TBE, och som dessutom ofta befinner sig ute i naturen, uppmanas att ta ställning till vaccination i enlighet med regionernas rekommendationer. Det gäller självklart den som jagar, och för att ha ett gott skydd innan våren och den nya fästingsäsongen är det bra att ta kontakt med vården redan nu under vintern.

Svåra följder

TBE kan leda till svåra fall av fästingöverförd hjärninflammation. De flesta som drabbas blir helt återställda, men så många som en tredjedel får bestående neurologiska besvär. Trenden har under flera år varit ökande, men en större geografisk utbredning över Sverige.

Ett bra sätt att undvika fästingbett är heltäckande kläder och noggrann kontroll av huden efter att man varit ute. Det är viktigt att plocka bort fästingar så fort som möjligt, då viruset överförs snabbt vid ett bett. 

Den rutinen är också bra för att undvika att drabbas av borrelia.

Flera behandlingar

Folkhälsomyndigheten påpekar att det krävs flera doser för ett fullgott skydd.

”För personer som vistas i områden med förhållandevis mycket TBE är det en god idé att följa de regionala rekommendationer som finns och vaccinera sig. Om man väljer att vaccinera sig är det bra att göra det tidigt på året så att man hinner ta de doser som behövs för ett gott skydd inför säsongen,” säger statepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.

Vuxna och barn från ett års ålder kan vaccinera sig. I några regioner är kostnaden subventionerad. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev